Zajedno možemo više!

Sprječavamo onečišćenje okoliša i prikupljamo sredstva za plemenitu svrhu

Još od 2013. godine Udruga oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) provodi akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Triglav osiguranje d.d. priključuje se akciji koja se provodi na području cijele Hrvatske.

Cilj akcije je na ekološki prihvatljiv način prikupiti novac koji se koristi u svrhe liječenja oboljelih od leukemije i limfoma, za omogućavanje boravka obitelji u blizini mjesta liječenja te za financiranje potrebnih lijekova i medicinskih pomagala. Znači, osim što sprječavamo onečišćenje okoliša, prikupljamo financijska sredstva za plemenitu svrhu!


U akciju se mogu uključiti svi, jer sve što trebate učiniti je prikupiti što više plastičnih čepova.

Naime, sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije 1,50 kn.


Prikupljamo čepove u Triglavu

Naše kolege odlučili smo potaknuti na zbrinjavanje plastičnih čepova iz više razloga:

• lako ćemo ih prikupiti

• mogu se reciklirati

• ako se reciklirani materijali u određenom omjeru dodaju u svježi materijal preradom se postiže niža cijena proizvoda

• želimo smanjiti emisiju raznih kancerogenih spojeva koji nastaju spaljivanjem plastike

• slabo je razvijena prerada plastičnih čepova u Hrvatskoj (donedavno su se vozili u Kinu na preradu)

• Udruga surađuje s domaćim ovlaštenim otkupljivačima otpadne plastike koji će preuzeti prikupljene količine plastičnog otpada (plastične čepove).


S obzirom da je ponekad za samo jedan lijek za jednog pacijenta potrebno prikupiti 7 tona čepova, potrebno je uključiti što više sudionika u akciju. Do sada se uključilo više od 980 subjekata – škola, vrtića, poduzeća, vjerskih zajednica, udruga, gradova, dobrovoljnih vatrogasnih društava, općina itd. Do kraja 2021. g. širom Hrvatske sakupljeno je više od 230.000 kg čepova.


Triglav osiguranje ovom akcijom objedinjuje ekološku i društveno-odgovornu komponentu – sakupljamo plastični otpad i predajemo ga na ekološko zbrinjavanje, paralelno prikupljajući sredstva za Udrugu koja ih plasira u liječenje oboljelih od raka i poboljšanje njihovih životnih uvjeta.


Projekti Udruge oboljelih od leukemije i limfoma

Udruga je aktivna u lobiranju za uvrštenje skupih lijekova na listu lijekova HZZO-a te u skupljanju donacija za nabavu lijekova koji nisu na listi HZZO-a. Primjerice, uspjeli su namaknuti više od milijun i pol kuna za nabavu lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od gastrointestinalnog stromalnog tumora diljem Hrvatske. Uz nabavu lijekova, aktivno promiču širenje svijesti o doniraju koštane srži i matičnih stanica iz krvi, nastojeći povećati broj donatora u Hrvatskoj, osnažiti registar dobrovoljnih darivatelja i povezati se s registrima diljem svijeta. Također, Udruga u sklopu svojih aktivnosti pomaže u opremanju bolnica u Hrvatskoj. Financirali su i ugradnju prve umjetne pužnice u Hrvatskoj, što je pokrenulo veliku humanitarnu akciju u Hrvatskoj „Dajmo da čuju“.

Detalje o radu udruge možete pronaći na njihovoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/Udruga-oboljelih-od-leukemije-i-limfoma-212197805652136/


Complementary Content
${loading}