Kako se definira suša?

Suša je na razini Svjetske meteorološke organizacije definirana kao razdoblje produljenog izostanka ili naglašenog deficita oborina. U poljoprivrednoj proizvodnji ona predstavlja rizik koji može imati dalekosežne socijalno-ekonomske posljedice. Budući da nekoliko relevantnih studija ukazuju kako je za očekivati u narednom razdoblju sve učestalije pojave ekstremnih klimatskih fenomena, može se zaključiti kako će i pojava sušnih razdoblja biti sve učestalija i intenzivnija. U praksi je značajna meteorološka suša, odnosno deficit oborina u određenom vremenskom razdoblju, a koja se prati temeljem standardiziranog padalinskog indeksa (SPI indeks).


Prva polica osiguranja zaštite od rizika suše

U Triglav osiguranju smo svjesni koliki trud se ulaže u uzgoj raznih usjeva te kako posljedice suše kao elementarne nepogode mogu biti značajnih razmjera. Upravo zato prvi na hrvatskom tržištu pružamo mogućnost  poljoprivrednim proizvođačima da se policom osiguranja zaštite i od rizika suše! 
 
Naše dugogodišnje iskustvo i kontinuitet u osiguranju poljoprivrede omogućavaju da nam se obratite s potpunim povjerenjem.
 
Posebnost ovog produkta je i u tome što je to prvi produkt indeksnog osiguranja na hrvatskom tržištu, što znači da se postojanje štete i obračun naknade utvrđuju isključivo temeljem izvještaja DHMZ-a o prosječnim količinama padalina za područnu mjerodavnu meteorološku postaju.
 
Osnova produkta indeksnog osiguranja pomanjkanja padalina  je SPI indeks, standardizirana numerička veličina kojom se promatra odstupanje količine padalina. Indeksnim osiguranjem pomanjkanja padalina pokriva se ugovoreni dio štete koja nastane zbog meteorološke suše i to kada je SPI niži od vrijednosti normalnih (očekivanih) oborina u periodu pokrića.


Što je indeksno osiguranje pomanjkanja padalina?

Produkt indeksnog osiguranja pomanjkanja padalina temelji se na praćenju prosječnih količina padalina putem SPI indeksa i odstupanju količine padalina u određenom vremenskom periodu u odnosu na dugogodišnji prosjek. Produkt je kreiran u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, namijenjen je osiguranju žitarica, krmnih i industrijskih kultura, a sastoji se od dva potprodukta:

SPI 3

  • osiguravaju se kulture s vremenom žetve u proljetnim i ljetnim mjesecima kao što su pšenica, ječam, zob, raž, tritikal (pšenoraž), proso, uljana repica;
  • promatrano razdoblje količine padalina je od 16.03. do 15.06.


SPI 4

  • osiguravaju se kulture s vremenom žetve u jesenskim mjesecima kao što su kukuruz, heljda, soja, buča (bundeva) golica, suncokret, šećerna repa, krumpir;
  • promatrano razdoblje količine padalina je od 01.05. do 01.09.
  • mogućnost za ugovaranje - zaključno s 15.05.


Iskoristite mogućnosti koje vam nudi ovaj jedinstveni produkt i zaštitite se na vrijeme.


Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte u vama najbližoj poslovnici


Dokumenti

Za pregled dokumenata preporučujemo PDF preglednik Adobe Acrobat Reader

UVJETI OSIGURANJA

OSTALI DOKUMENTI