Anini savjeti za autostopiranje od Zagreba do Bora Bore

27. 3. 2015

SAVJET 2:  Zašto (ni)je pametno švercati cigarete za Kurde

 

 

Foto: Sviranje na iračkokurdistanskoj granici.

 

Je, pametno je i to shvatiš tek kad pročmrljiš par sati na iračkokurdistanskoj granici u iščekivanju prijevoza za povratak u Tursku jer (pročitaj Savjet br. 1) ti pogranična policija ne dopušta da prođeš tih 300 metara pješice. A neće te pustiti ni da stopiraš.

 

„Pa kako onda??“, pitaš se.

 

E pa pravo po kurdski, jer drugačije ni ne ide.

 

Prvo ćeš zasjesti na jedan od betonskih blokova da malo odahneš, onda će prijatelj Iranac izvaditi gitaru dok ti već nestrpljivo lupkaš po bubnju, a britanski Pakistanac pucketa prstima u ritmu pjesme Cocaine Blues od Keith Richardsa jer vam se eto baš to učinilo prigodno u toj situaciji i na tom mjestu. U treptaj oka okupit ćete oko sebe sve pogranične zaposlenike sa šaltera jer kao i većina naroda, Kurdi žive za ritam i muziku. I nije tu bitno da se svira po školski jer tako ni ne znamo, visoko se ocjenjuje samo narodno veselje. Par otplesanih kola, nekoliko snimljenih videa i par kurdskih selfija kasnije, primit ćete prvu ponudu.

 

Iako navodno ne valja odmah prihvatiti prvo ponuđeno, mi smo svoju primili objeručke i u vrećici. Vozačev uvjet za besplatan prijevoz preko granice bio je švercanje cigareta u najlon vrećici u dozvoljenoj količini po osobi. Znači 3 autostopera, 3 vrećice. Vozač je, naravno, bio Kurd i ponovno u kombiju (vidi Savjet br. 1 – dio o prirodnom talentu). Nakon kratkog iransko-britansko-pakistansko-hrvatistanskog vijećanja, prihvatili smo kurdske uvjete.

 

300 metara vožnje i 10 sekundi kasnije nalazili smo se na turskoj granici. Sasvim očekivano, procedura ulaska u Tursku činila se puno rigoroznija od procedure izlaska, a u oči je odmah upao veliki bijeli kontejner pored kojeg se radio pretres, a u kontejner ubacivali svi neuspješni švercerski pokušaji. Prošlo mi je kroz glavu kako je sigurno zanimljivo raditi na ovakvom mjestu jer uz kurdsku kreativnost nikad nije dosadno. Pušteni smo dalje bez previše pitanja. U znak zahvalnosti za odlično obavljen posao, nagrađeni smo kutijom cigareta. Obzirom da ne pušim cigarete, baš mi je bilo žao što nismo švercali sladoled.

 

Sljedeći tjedan slijedi Savjet br. 3 Kako (ne) završiti 3 puta u policijskoj postaji i jednom na sudu u Iranu (PRVA POSTAJA)

 

 

Foto: Na putu za Irački Kurdistan.

 

 

 

Foto: Na čaju s Kurdima.

 

 

 

 

Krenite u avanturu s Anom Bakran, odvažnom pustolovkom koja je već dvije godine na putovanju života - autostopom od Zagreba do Bora Bore. Do sada je na tom putu proputovala 18 država i prešla vise od 45 000 kilometara. Koristila je razna prijevozna sredstva, od trokolica do vojnih vozila, a trenutno plovi prema Australiji na jahti koju je također ustopirala.

 

 

Njezine savjete o izazovima putovanja i života možete pratiti na Triglav.hr/savjeti.

 

 

Navedeni tekst odraz je iskustva tekstopisca i ne odražava stavove Triglav osiguranja d.d.

Podijeli na:
Share on Google+