Anini savjeti za autostopiranje od Zagreba do Bora Bore

24. 4. 2015

Savjet 6: Kako udati mladu bez mladoženje u Turkmenistanu

Savjet br. 6 je vezan za Savjet br. 5 pa ako već niste – svakako i pod obavezno prije čitanja Savjeta br. 6, prvo pročitajte Savjet br. 5.

 

Majstorski sročeno.

 

A sad pravac Turkmenistan.

 

 

Foto: Moja turkmenistanska obitelj uz mladenku na desnoj strani

 

Sjećate se onog taksista koji je ponudio da u Turkmenabatu prespavam kod njegove obitelji? Zvat ćemo ga Divan Ljud. Ispostavilo se da je on svoj taksi nešto kasnije napunio ljudima, tako da je kasnije krenuo za Turkmenabat. S tim u skladu, Divan Ljud je mom vozaču dao svoj broj telefona uz uputu da se na kraju smjene nađu u gradu jer će me Divan Ljud pokupiti i odvesti svojoj obitelji.

 

Nakon puno graba, jama i mračnih, bezasfaltnih puteva, našli smo se u Turkmenabatu. Točnije oko četiri ujutro. Do pet smo neuspješno pokušavali dobiti na telefon Divnog Ljuda da bih na kraju odustala i rekla taksistu neka me pusti kod najjeftinijeg hotela u gradu da se konačno naspavam. Iskipao me ispred stare, ruševne zgrade u kojoj je paradirala isto takva stara, ruševna teta s dlakavim nogama. Tek što sam zatvorila vrata svoje male sovjetske sobice, netko je pokucao. Otvorila sam vrata i ostala u šoku! Pred vratima je stajao Divan Ljud, drugim riječima - čovjek me pronašao da bi me odveo kući svojoj obitelji.

 

Prvo smo otišli do stana njegovog brata i prijateljice gdje smo svi zajedno doručkovali nekakva mesnata peciva uz turkmenistansku verziju mlijeka po imenu votka&pivo – u 6 ujutro. Da bih odmah nakon doručka i kratkog drijemanja završila u kući njegove obitelji koja je upravo pripremala vjenčanje svoje kćeri tj. sestre Divnog Ljuda.

 

Cura je bila nešto mlađa od mene i jedina u kući odlično baratala engleskim jezikom obzirom da već dugi niz godina živi izvan Turkmenistana. Bila je nevjerojatno srdačna, baš kao i cijela njezina obitelj koja me prihvatila kao njihovo dijete. U jednom dahu su mi objasnili kako već tjednima pripremaju vjenčanje za Ines. Na pitanje gdje je mladoženja, svi su nostalgično uzdahnuli. Naime, mladoženja je Turak koji u Moskvi živi s Ines, međutim Turkmenistan i Turska ne vole se javno, tako da je mladoženji odbijen zahtjev za vizom bez obzira na važan životni događaj kao što je vlastito vjenčanje.

 

Obzirom na situaciju, Ines i gdin. Turak su se već oženili jednom u Moskvi jer tamo žive i jednom u Istanbulu jer je od tamo mladoženja, a sada će Ines hrabro i sama bez mladoženje proći i kroz turkmenistansku tradicionalnu ceremoniju vjenčanja kako bi ispunila želju svoje obitelji. Moje izrazito netradicionalno biće je ostalo u šoku. Kakvo iskustvo!

 

Zbog skorog isteka stroge turkmenistanske vize, nisam mogla prisustvovati samoj ceremoniji vjenčanja, ali sam kušala sva preukusna svadbena jela koja su već bila pripremljena i na poklon od mladenke dobila domaći kruh za put kao i svadbenu maramu za sreću. Kruh je završio u razmaženom autostoperskom trbuhu prije same granice s Uzbekistanom, a marama mi je i dalje jedan od omiljenih poklona koje sam do sada na putu dobila od meni posebnih ljudi.

 

Volim Turkmenistan.

 

 

Foto: Ines u tradicionalnoj turkmenistanskoj vjenčanici prolazi sama kroz obred vjenčanja

 

 

Foto: Ines na svom vjenčanju u Moskvi

 

 

 

Krenite u avanturu s Anom Bakran, odvažnom pustolovkom koja je već dvije godine na putovanju života - autostopom od Zagreba do Bora Bore. Do sada je na tom putu proputovala 18 država i prešla vise od 45 000 kilometara. Koristila je razna prijevozna sredstva, od trokolica do vojnih vozila, a trenutno plovi prema Australiji na jahti koju je također ustopirala.

 

 

Njezine savjete o izazovima putovanja i života možete pratiti na Triglav.hr/savjeti.

 

 

Navedeni tekst odraz je iskustva tekstopisca i ne odražava stavove Triglav osiguranja d.d.

Podijeli na:
Share on Google+