Uspešno polugodište za Triglav Grupu - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Uspešno polugodište za Triglav Grupu

22. 8. 2014

Triglav Osiguranje Beograd je stabilizovalo poslovanje i učvrstilo udeo na tržištu

 

Beograd, 22. avgusta 2014. - U prvoj polovini 2014. godine Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su dobro poslovale. Triglav Grupa  uspešno zadržava visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju i bonitetne ocene »A-« dodeljene od strane agencija za ocenu boniteta Standard & Poor's i A.M. Best. Neto dobit Triglav Grupe i matičnog društva se povećala u odnosu na isto polugodište prošle godine pa je u Triglav Grupi iznosila 56,3 miliona evra, dok je Grupa obračunala 487,8 miliona evra premije. Triglav Grupa je, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, učvrstila svoj udeo na slovenačkom tržištu, koji iznosi gotovo 37%. Društvo Triglav Osiguranje Beograd, koje je deo Triglav Grupe, je u prvom polugodištu 2014. godine stabilno poslovalo i ostvarilo rast ukupne bruto premije osiguranja od 22 % u odnosu na isti period prethodne godine.

 

Uprkos nepovoljnim uslovima poslovanja i vanrednim štetnim događajima i Triglav Grupa i matično društvo su u prvom polugodištu 2014. godine dobro poslovali. Dosledno sprovođenje Strategije se, u Triglav Grupi, odrazilo na povećanje neto dobiti od 23,3 % (56,3 miliona evra) i u višoj neto dobiti matičnog društva za 14 % (42,9 miliona evra) u poređenju sa prvim polugodištem prethodne godine. Triglav Grupa je na slovenačkom tržištu u odnosu na isti period prethodne godine malo povećala svoj vodeći položaj. Udeo na tržištu Triglav Grupe među klasičnim slovenačkim osiguranjima iznosi 36,9 %.

 

Triglav Grupa, u 2014. godini, uspešno zadržava visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju i bonitetne ocene »A-« dodeljene od strane agencija za ocenu boniteta Standard & Poor's i A.M.Best. Bonitetne ocene imaju stabilnu srednjeročnu prognozu i odražavaju stabilnu i rizicima prilagođenu kapitaliziranost, dobre poslovne rezultate i dominaciju Triglav Grupe među konkurentima na slovenačkom tržištu.

 

Visoku finansijsku stabilnost Triglav Grupe ,u odnosu na kraj 2013. godine, pokazuju povećane najvažnije finansijske kategorije: za 9 % je povećana knjigovodstvena vrednost sredstava (3.346,8 miliona evra), za 6 % su povećane bruto tehničke rezerve  koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika (2.387,1 miliona evra), dok je za čak 11 % viša celokupna vrednost kapitala Triglav Grupe, što je najbitnije za bezbedno poslovanje (653,2 miliona evra).

 

Agresivna konkurencija na području cena, nepovoljne prilike na tržištu i strateško usmerenje na profitabilnost doveli su do slabog pada bruto premija osiguranja i saosiguranja. Triglav Grupa je fakturisala 487,8 miliona evra (1,7 % manje nego u istom periodu prošle godine), a matično društvo 335,8 miliona evra (2,3 % manje nego na polugodištu prethodne godine). Prilike na slovenačkom tržištu su, u prvoj polovini 2014. godine, bile veoma zahtevne za sve učesnike. Uprkos tome je slabi pad obračunate premije osiguranja Triglav Grupe u Sloveniji (1,1, %) bio manji od pada celokupnog slovenačkog tržišta osiguranja, koji je u tom periodu iznosio 2,3 %.

 

Kombinovani koeficijent osiguranja imovine Triglav Grupe, kojim se meri uspešnost osiguravajućeg društva u osnovnoj delatnosti osiguranja, je iznosio 95,7 %, što je za 4,9 procentnih poena više nego u istom periodu prošle godine i kreće se u okviru dugoročne strateške vrednosti. Povećanje koeficijenta je prvenstveno posledica vanrednih štetnih događaja. Kombinovani koeficijent Zavarovalnice Triglav je iznosio 94,4 % što, u odnosu na prvo polugodište prošle godine, predstavlja povećanje za 9,5 procentnih poena.

 

Bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja u Triglav Grupi su, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, porasli za 3 % i iznosili su 114,0 miliona evra. U Zavarovalnici Triglav su se povećali za 4 % i iznosili su 82,0 miliona evra. Povećanje navedenih troškova je prvenstveno posledica sprovedenih prodajnih akcija. Obračunati bruto iznosi šteta Triglav Grupe su, u prvih šest meseci ove godine iznosili, 295,7 miliona evra (8,4 % manje nego u istom periodu prošle godine), dok su u matičnom društvu iznosili 197,2 miliona evra (9,3 % manje nego prethodne godine).

 

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je, o poslovanju u prvoj polovini 2014.godine, izjavio: »Poslovanje Triglav Grupe i matičnog društva Zavarovalnice Triglav je u prvom polugodištu bilo dobro. To da je Triglav Grupa, u zahtevnom ekonomskom okruženju, sposobna zadržati snažan položaj na tržištu, čvrstu adekvatnost kapitala i profitabilnost na visokom nivou nedavno nam je potvrdila i priznata agencija za ocenu boniteta. Prognoze pokazuju da će prilike na tržištima na kojima poslujemo i ove godine biti nesigurne. Različitim merama ćemo nastaviti  naša nastojanja da ublažimo pritisak na premiju, da utvrdimo vodeću uloga na slovenačkom tržištu i ojačamo položaj na našim ciljnim tržištima«.

 

Pozitivno polugodište za Triglav Osiguranje Beograd

Prvu polovinu ove godine Triglav Osiguranje Beograd je završilo sa pozitivnim poslovnim rezultatom. U pomenutom periodu Društvo je realizovalo rast ukupne bruto premije osiguranja od 22 % u odnosu na isti period prethodne godine, što je gotovo za 4 % više od planiranog. Član Triglav Grupe, koji je u prvom polugodištu poslovao sa dobiti, povećao je svoj udeo na srpskom tržištu, pa on sada iznosi 3,3 %. Dragan Marković, izvršni direktor Triglav Osiguranja Beograd je istakao: “U cilju što adekvatnijeg zadovoljenja potreba klijenata, Triglav Osiguranje kontinuirano radi na širenju prodajne mreže, proširenju svoje ponude kroz uvođenje novih i unapređenje postojećih proizvoda kao i na poboljšanju kvaliteta usluge. Kao korak dalje u nameri da se što više približi svojim klijentima, Triglav Osiguranje je krajem jula meseca otvorilo nova prodajna mesta u Mercator centrima u Beogradu i Novom Sadu, kao i u Roda centru u Nišu. Osim toga vidljivi su pozitivni učinci poslovne saradnje sa kompanijom Mercator S, na osnovu koje vlasnici Pika kartice zaključuju pojedina osiguranja sa popustom od 25 %.

 

Ažurni kod isplate šteta

Triglav Osiguranje Beograd je, u prvih šest meseci, znatno poboljšalo ažurnost u isplati šteta po osnovu osiguranja od autoodgovornosti (AO). Ove godine se Društvo svrstalo među sedam najuspešnijih osiguranja na srpskom tržištu.

Share on Google+