Uspešan prvi kvartal za Triglav Grupu - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Uspešan prvi kvartal za Triglav Grupu

22. 5. 2015

Najviši rast premije Triglav Grupe na srpskom tržištu

 

Triglav Grupa je u prva tri meseca 2015. godine dobrim poslovanjem sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti. Uprkos zahtevnoj situaciji, jedna od vodećih finansijsko-osiguravajućih grupa u Adria regionu je realizovala 31,1 milion evra neto dobiti, što znači rast od 22 % u odnosu na isti period prethodne godine. Grupa je na osam tržišta postigla rast fakturisane bruto premije osiguranja od 2 %, pa ona iznosi 260,1 milion evra. Uspešno poslovanje Triglav Grupe u osnovnoj delatnosti odražava se u kombinovanom koeficijentu (92,3 %), koji se u poređenju sa istim periodom prošle godine poboljšao za 6,2 procentnih poena. Triglav Osiguranje Beograd, koje je deo Triglav Grupe, je u prvom kvartalu postiglo rast ukupne premije osiguranja za 54 % (obračunato u evrima), što je najviši rast premije u Triglav Grupi.

 

Veća vrednost kapitala i bruto tehničkih rezervi

Triglav Grupa je sačuvala visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju ocene boniteta „A-„ od strane agencija Standard&Poor's i A.M.Best. To pokazuje i za 9 % viša celokupna vrednost kapitala krajem prvog kvartala 2015. godine, koja iznosi 747,6 miliona evra kao i za 15 % povećane bruto tehničke rezerve (2.675,6 miliona evra) u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Spomenute vrednosti su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbeđivanje dugoročne bezbednosti osiguranika.

 

Uspešno poslovanje u osnovnoj delatnosti

Kombinovani koeficijent Triglav Grupe, pokazatelj uspešnosti u osnovnoj osiguravajućoj delatnosti, iznosio je na kraju prvog kvartala 92,3 %. U poređenju sa istim periodom prošle godine on se poboljšao, što znači snizio za 6,2 procentnih poena. Takvo kretanje odraz je i izostanka vanrednih štetnih događaja u prvom kvartalu ove godine, za razliku od prethodne godine. Kombinovani koeficijent matičnog društva je iznosio 89,6 %, što je za 9,9 procentnih poena manje nego u istom periodu godinu pre.

 

Rast premije na osam tržišta

Pored znakova oporavka ekonomije situacija se, na većini tržišta osiguranja Triglav Grupe, nije bitno poboljšala. Višegodišnja ekonomska kriza promenila je kupovne navike osiguranika, smanjila njihov broj i to posebno u segmentu pravnih lica, snizila obim osiguranja i pokrenula agresivnu i intenzivnu konkurenciju na tržištu. Uprkos zahtevnoj situaciji Triglav Grupa je na osam tržišta postigla rast fakturisane bruto premije osiguranja od 2 %, pa ona iznosi 260,1 milion evra. Rast premije je prvenstveno odraz jačanja premije osiguranja većine zavisnih osiguravajućih društava Triglav Grupe i pridruživanja novog osiguravajućeg društva, Skupne pokojninske družbe, u Sloveniji.

 

U Sloveniji je premija osiguranja Zavarovalnice Triglav bila za 3 % niža i iznosila je 174,6 miliona evra, dok je premija Triglav zdravstvene zavarovalnice na istoj visini kao i godinu pre toga. Osim zahtevnih prilika, na pad premije Triglav Grupe na slovenačkom tržištu dodatno je uticalo smanjenje udela sufinansiranja poljoprivrednih osiguranja od strane države, povećanje poreza na promet od osiguravajućih poslova i promenjena dinamika zaključivanja imovinskih osiguranja. Slovenačko tržište osiguranja beleži pad fakturisane premije osiguranja još od 2010., a ovogodišnji je pad u odnos na kvartal prethodne godine iznosio gotovo 2 %.

 

Na tržištima osiguranja Triglav Grupe, najviši rast premije osiguranja i to od 54 % (obračunato u evrima) postignut je, kako je već pomenuto, u Srbiji, dok je premija u Makedoniji bila viša za 9 %, u Crnoj Gori za 8 %, a u Hrvatskoj za 5 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine, sarajevsko osiguranje je imalo višu premiju za 4 %, a osiguranje u Banja Luci pad od 3%. Češko osiguravajuće društvo, koje je u fazi prodaje, zabeležilo je pad premije od 30%.

 

Veći povrat na finansijske investicije

Prilike na tržištima kapitala i pripojenje Skupne pokojninske družbe uticali su na 35% veći povrat na finansijske investicije Triglav Grupe u odnosu na isti period prošle godine (vrednost 45,1 milion evra).

 

Bruto operativni troškovi Grupe su bili za 2% viši nego u istom periodu prethodne godine, pa su dosegli 69,4 miliona evra. Povećanje je prvenstveno posledica viših troškova rada zbog uključivanja novog društva u Triglav Grupu i jačanja prodajne mreže u nekim zavisnim društvima. Bruto operativni troškovi matičnog društva ostali su na nivou prošlogodišnjeg posmatranog perioda.

 

Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: „Triglav Grupa posluje u zahtevnom privrednom okruženju i na izuzetno konkurentnim tržištima u sedam evropskih država. Grupa je u prvom kvartalu ove godine uspešno poslovala i sačuvala finansijsku stabilnost, za šta treba zahvaliti čitavom timu Grupe. U skladu sa Strategijom i ubuduće ćemo biti fokusirani na jačanje položaja u regionu i na razvoj Triglav Grupe kao centra osiguravajuće delatnosti u ovom delu Evrope. Nastojaćemo da nas u ovim jasnim i ambicioznim strateškim ciljevima podrže i naši akcionari, kojih ima čak 28.300. U realizovanju prepoznatih šansi, upravo podrška vlasnika može da bude ključna za dalji razvoj i rast Triglav Grupe.“

 

Triglav Grupa na srpskom tržištu

U prva tri meseca 2015. godine, Triglav Osiguranje Beograd je ostvarilo rast premije od 54% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period prethodne godine, što je najviši rast na tržištima Triglav Grupe. Kao rezultat osluškivanja tržišnih uslova i adekvatnog odgovora na njih, Triglav Osiguranje je za sve vrste osiguranja ostvarilo indeks rasta premije veći od 100%. Kod osiguranja od automobilske odgovornosti društvo je realizovalo čak najviši rast premije među svim osiguravajućim društvima Triglav Grupe i to od 60%. Kao i u prethodnoj godini, ažurnost u isplati šteta je u prvom tromesečju iznosila maksimalnih 100%.

 

»Zadovoljni smo rezultatima koje je Društvo ostvarilo u prva tri meseca ove godine. Usmerenost ka optimizaciji procesa, proizvoda i usluge je dala rezultate i učinila dodatni korak ka zadovoljenju potreba naših sadašnjih i budućih osiguranika, što je i naš osnovni cilj. Poslovni pokazatelji za prvu četvrtinu godine su nas uverili da smo na pravom putu koji nas vodi ka ostvarenju zacrtanih ciljeva. Uz permanentno unapređenje poslovanja trudimo se da prepoznamo i potrebe lokalne zajednice u kojoj poslujemo i da na njih, kao društveno - odgovorna kompanija, i odgovorimo,« izjavio je generalni direktor Triglav Osiguranja Beograd Dragan Marković i dodao: »U narednom periodu ćemo naše aktivnosti usmeriti ka širenju poslovne mreže i uvođenju novih proizvoda. Nastavićemo da podržavamo vrednosti u sportu, kulturi i obrazovanju i da na taj način promovišemo zdrav i siguran život.«

 

U strukturi fakturisane bruto premije osiguranja i saosiguranja osiguravajućih društava Triglav Grupe, premija Triglav Osiguranja Beograd ima udeo od 2,8 %.

Share on Google+