Triglav osiguranje Beograd povećao tržišni udeo na srpskom tržištu - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav osiguranje Beograd povećao tržišni udeo na srpskom tržištu

22. 11. 2014

Beograd, 21. novembar 2014. - I u prvih devet meseci 2014-te je Triglav grupa, vodeća osiguravajuće-finansijska grupa u Sloveniji i jedna od najvećih u Evropi, poslovala dobro. Grupa i dalje zadržava visok nivo finansijske stabilnosti i jača vodeći položaj na slovenačkom tržištu osiguranja, na kojem je tržišni udeo povećala za 0,4 postotnih bodova, na dobrih 36 posto. S obzirom na prošlogodišnjih devet meseci grupa je ostvarila za 36% više neto dobiti u iznosu od 77 miliona evra, a uz to je u teškim ekonomskih uslovima fakturisala 668,6 miliona evra premija. Triglav osiguranje Beograd, koji je deo Triglav grupe, je u prva tri tromesečja ove godine poslovao dobro, fakturisano je za skoro trećinu više premija osiguranja nego u istom periodu lani i ojačao položaj na srpskom tržištu.


Triglav grupa i matično društvo su u prvih devet meseci 2014. godine poslovali dobro i u saglasnosti sa strateškim usmerenjima, što potrvrđuju i postignuti rezultati. U prva tri kvartala 2014. godine je Triglav grupa ostvarila 77 miliona neto dobiti (36-odstotni porast u upoređenju s istim periodom prošle godine), a matično društvo 56,1 milion evra čiste dobiti (11 odsto više nego u istom periodiu prošle godine).


Visok nivo finansijske stabilnosti potvrđuju bonitetne agencije

Triglav grupa u 2014. godini, uspešno zadržava visok nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju i kreditni rejtingi »A-» rejting agencija Standard & Poor's i A.M.Best. Kreditni rejting Standard & Poor'sima stabilnu srednjoročnu prognozu, a A.M.Best je podigla svoju prognozu za srednji rok iz stabilne u pozitivnu. Visoku finansijsku stabilnost Triglav grupe pokazuju, u odnosu na kraj 2013. godine, povećane najvažnije finansijske kategorije: za 8 odsto povećana je knjigovodstvena vrednost sredstava (3.311,9 miliona eura), za 6 odsto povećale su se bruto tehničke rezerve, koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika (2.396,4 miliona eura), dok je čak za 16 odsto viša celokupna vrednost kapitala Triglav grupe, što je značajno za bezbedno poslovanje (684,0 miliona eura).


Jačanje uloge na tržištu

Triglav grupa u ovoj godini jača svoj vodeći položaj na slovenačkom tržištu. Među klasičnim slovenačkim osiguravajućim kućama je njezin tržišni udeo sa dobrih 36 odsto najveći i povećao se za 0,4 postotni bod u upoređenju sa istim periodom prošle godine. Uslovi na slovenačkom tržištu ostaju teški i u ovoj godini i to za sve učesnike. Na to ukazuje i ovogodišnji pad fakturisanih premija osiguranja svih klasičnih osiguravajućih kuća na ovom tržištu za 2,8 odsto, u prvih devet meseci ove godine. Pad fakturisane premije Triglav grupe na slovenačkom osiguravajućem tržištu je bio manji od pada kompletnog tržišta i iznosio je 1,9 odsto. Gledano šire, Triglav grupa je na svojih 8 tržištafakturisala 688,6 miliona evra bruto premije osiguranja i saosiguranja (2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), a matično društvo 463,7 miliona evra (3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine).


Kombinovani koeficijent neživotnih osiguranja Triglav grupe, koji meri uspešnost osiguravajućeg društva u osnovnoj delatnosti osiguranja, se u saglasnosti sa zacrtanom strategijom kreće oko ciljne vrednosti i iznosi 95,4 odsto ((3,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine). Kombinovani koeficijent Zavarovalnice Triglav iznosi 94,3 odsto, znači povećao se za 6,5 odstotnih tačaka.


Događanje s investicijama i štetama

Na poslovni rezultat kako matičnog društva, tako i grupe relativno jači uticaj imaju masovni štetni događaji. U prvih devet meseci ove godine je pre svega treba spomenuti nevremena sa snegom i ledom na području cele Slovenije, sa štetama u visini 10 miliona evra. Grupa je u prvih devet meseci 2014. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, zabeležila za 6 odsto manje bruto iznosa šteta (440,8 miliona evra), a u matičnom društvu za 5 odsto manje (296,3 miliona evra).

 

Profiti iz finansijskih investicija grupe, koji i predstavljaju najveći deo sredstava grupe, u prvih devet meseci su došli do 140,0 miliona evra i tako su za 208 odsto viši nego prošle godine. Visok porast je pre svega posledica povećanja dobiti od prodaje kod trgovanja dužničkim hartijama od vrednosti i bitno manjih trajnih oslabljenja finansijskih investicija nego u istom prošlogodišnjem periodu.

 

Za razliku od istog perioda prošle godine, bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su se kod Triglav grupe povećali za 3 odsto i iznosili su 170,7 miliona evra, dok su se u Zavarovalnici Triglav povećali za 2 odsto i iznosili su 119,1 milion evra. Povećanje navedenih troškova je pre svega rezultat sprovedenih prodajnih akcija.


Poslovanje u saglasnosti sa strateškim usmerenjima

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar izjavio je o poslovanju u prvih devet meseci 2014. godine: »Poslovanje Triglav grupe i matičnog društva je bilo dobro i usmereno u postizanje strateških ciljeva. Saglasno sa prihvaćenom strategijom do 2017. godine, grupa sprovodi sve potrebne aktivnosti za jačanje već sada jakog položaja kako na slovenačkom, tako i na drugim ciljnim tržištima, uz istovremeno zadržavanju čvrste adekvatnosti kapitala, finansijske stabilnosti i visoke profitabilnosti. Stabilnost grupe i pravilnu usmerenost potvrđuju i dobijeni visoki kreditni rejtinzi priznatih rejting agencija«.


Triglav Osiguranje Beograd ostvaruje pozitivno poslovanje

Triglav Osiguranje Beograd uspešno nastavlja sa implementacijom mera i ciljeva za unapređivanje poslovanja. S obzirom na planirano su u prvih devet meseci ove godine skoro na svim značajnijim segmentima rezultati ostvareni, odnosno nadmašeni. Na tržištu osiguranja Srbije, u prisustvu velikog broja osiguravača, kompanija je u trećem kvartalu 2014. godine tako ostvarila pozitivan rezultat i
zadržala adekvatnost kapitala na projektovanom nivou. Zabeležen je rast bruto premije osiguranja u odnosu na isti period prethodne godine za skoro trećinu. Društvo Triglav Osiguranje Beograd je u istom periodu ostvarilo rast prihoda od finansijskih investicija, povećanje ukupnih prihoda, troškovi su smanjeni dok je kombinovani racio unapređen.


»U cilju još boljeg pozicioniranja, Triglav Osiguranje Beograd će nastaviti da uvodi nove proizvodeosiguranja i da pojačava aktivnosti podizanjem efikasnosti prodajne mreže. Istovremeno Kompanija će nastaviti sa posebnom pažnjom da podmiruje potrebe klijenata, uključujući povećanje ažurnosti u rešavanju odštetnih zahteva,« izjavio je Dragan Marković, izvršni direktor Triglav Osiguranja Beograd.

Share on Google+