Triglav Grupa uspešno završila poslovnu 2013. godinu - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav Grupa uspešno završila poslovnu 2013. godinu

8. 4. 2014

Triglav Osiguranje je u 2013. godini ojačalo položaj na srpskom tržištu

 

Beograd, 8. april 2014. - Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav je na jučerašnjoj sednici, 7. aprila 2014. godine, potvrdio revidirani Godišnji izveštaj za matično Društvo i Triglav Grupu za 2013. godinu. Triglav Grupa je prošlu poslovnu godinu zaključila sa neto dobiti u visini od 69,9 miliona evra, što je 27 procenata iznad planirane vrednosti, uz visok prinos na kapital od 12 procenata. Društvo Triglav Osiguranje Beograd je u 2013. godini povećalo obim obračunate premije osiguranja i poboljšalo tržišni udeo, koji iznosi 3 procenta, pa se trenutno nalazi na osmom mestu među osiguravajućim kompanijama u Srbiji. Društvo, koje je 2006. godine postalo deo Triglav Grupe, je u prošloj godini obračunalo za oko sedam procenata veću premiju osiguranja u odnosu na 2012. godinu. U strukturi obračunate premije osiguranja i saosiguranja Triglav Grupe, ova premija učestvuje sa 2 procenta.

 

Pad privrednih aktivnosti i kupovne moći stanovnika su se prošle godine odražavali na smanjenu  potražnju za proizvodima osiguranja, a time i na obim obračunate premije osiguranja koja je smanjena za 4 procenta pa je u Triglav Grupi iznosila 900,9 miliona evra. Grupa se na stanje na tržištu odazvala uvođenjem novih i unapređenjem postojećih proizvoda, prilagođavanjem tržišne i prodajne politike kao i akcijskim ponudama.

 

Likvidirani bruto iznosi šteta Triglav Grupe su bili za 2 procenta viši u odnosu na prethodnu godinu i dostigli su 627,5 miliona evra. Na poslovni rezultat na području osiguranja imovine su uticale i pojedine masovne štete, posledice nevremena sa snegom, ledom i olujama,  gradom i poplavama, koje su poslednjih godina postale češće. Na području osiguranja života je na više iznose šteta uticao povećan broj doživljenja zbog starenja portfelja kao i otkupi i pozajmice, koji su viši,  pre svega zbog privredne krize.

 

"U zahtevnim uslovima 2013. godine Triglav Grupa je nastavila ostvarivanje svoje Strategije  koja se zasniva na usmerenosti na osnovnu osiguravajuću delatnost kao i na profitabilno i sigurno poslovanje. Naši planovi za 2014. godinu su postavljeni na čvrstim temeljima i u datim uslovima su izuzetno ambiciozni. Naše prodajne aktivnosti će u 2014. godini biti još izrazitije usmerene ka klijentima kao i  ka razvoju i povećanju  efikasnosti unutrašnje i spoljne prodajne mreže," rekao je Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav.

 

Uprkos negativnom uticaju privredne i finansijske situacije u Sloveniji i u regionu, Triglav Grupa je u prošloj godini  ojačala svoj kapitalni položaj. Ukupna vrednost kapitala Triglav Grupe je, krajem 2013. godine, dostigla iznos od 590,5 miliona evra i u poređenju sa prethodnom godinom ostvarila povećanje od 3 procenta. Udeo bruto rezervi osiguranja i tehničkih rezervi u bilansnoj sumi, što je osnova za uravnoteženo poslovanje i obezbeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika, iznosio je 73,5 procenata.

 

Intenzivnim upravljanjem portfelja osiguranja imovine Triglav Grupa je ostvarila kombinovani količnik u vrednosti 91,0 procenta, što je za 3,7 procentnih poena više od planiranog ukazujući tako na uspeh osiguravajućeg društva u njegovoj osnovnoj delatnosti. Promišljenim upravljanjem poslovnim i finansijskim rizicima Triglav Grupa je zadržala visok nivo finansijske stabilnosti, što kroz bonitetnu ocenu "A" potvrđuju i bonitetne agencije Standard & Poor's i A.M. Best. Bonitetne ocene imaju stabilnu srednjeročnu prognozu.

 

Zavarovalnica Triglav je vodećim, skoro 31-procentnim udelom na slovenačkom tržištu, završila  2013. poslovnu  godinu sa čistom dobiti u iznosu 48,3 miliona evra, što je 15 procenata više od planiranog. Kombinovani koeficijent matičnog Društva je iznosio 85,3 procenta i bio je za 7,1 procentni poen bolji od planiranog. Obračunata premija u visini od 605,8 miliona evra je bila za 4 procenta niže od planirane, bruto troškovi poslovanja iz osiguravajuće delatnosti su bili za 2 procenta niži od planiranih, dok su likvidirani bruto iznosi šteta, u prošloj godini,  bili veći od planiranih (za 9 procenata).

 

Društvo Triglav Osiguranje Beograd, koje pruža usluge svih osiguranja imovine i lica, među 24 osiguravajuća društva u Srbiji trenutno zauzima osmo mesto sa 3-procentnim tržišnim udelom. U poređenju sa 2012. godinom je prikupljena za sedam procenata veća premija osiguranja, koja je iznosila 1.942 miliona RSD. Na srpskom tržištu osiguranja, gde je, u 2012. godini, za osiguranje pojedinac potrošio prosečno 8.300 dinara, Triglav Osiguranje je prošle godine likvidiralo za 34 procenta više bruto iznosa šteta nego prethodne godine. Društvo je u 2013. godini za skoro 5 procenata snizilo bruto troškove sprovođenja osiguranja.

 

»2013. godina je, za naše osiguravajuće društvo, protekla u znaku aktivnog sprovođenja svih mera za poboljšanje poslovanja koje, u pojedinim segmentima, već pokazuju pozitivne rezultate. Kao i do sada, mi ćemo nastaviti da dajemo naglasak na razvoj proizvoda i usluga. Naše prodajne aktivnosti su u 2014. godini još više usmerene ka klijentima, jer nam je želja da, pre svega, poštujemo želje korisnika osiguravajućih usluga«, naveo je Dragan Marković, izvršni direktor Triglav Osiguranja Beograd, i dodao: »Srpsko tržište osiguranja se smatra za jedno od perspektivnijih među državama nekadašnje Jugoslavije. Na ovom području živi oko sedam miliona stanovnika, pokrivenost populacije osiguranjem, koja je trenutno niska, bi se sa razvojem kulture osiguranja povećavala, dok je spektar proizvoda još (uvek) relativno uzak. Očekujemo da će se približavanjem EU poboljšati životni standard što će, takođe, dati i više mogućnosti za povećanje premije po glavi stanovnika.«

 

Srbija je jedno od ključnih tržišta Triglav Grupe koja na području jugoistočne Evrope važi za jednu od vodećih osiguravajuće - finansijskih grupa sa poslovanjem na osam tržišta i u sedam država.

 

Plan Triglav Grupe za  2014. godinu predviđa 902,1 miliona  evra konsolidovane obračunate bruto premije osiguranja, što je približno jednako kao u 2013. godini. Pored toga, Društvo očekuje povećanje broja štetnih događaja, čemu ćemo istovremeno prilagođavati program reosiguravajuće zaštite. Konsolidovani bruto iznosi šteta bi iznosili 668,5 miliona evra. U Grupi za 2014. godinu planiramo čistu dobit u visini od 65,6 miliona evra.

Share on Google+