Triglav Grupa sačuvala finansijsku stabilnost - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav Grupa sačuvala finansijsku stabilnost

23. 5. 2014

Materijalna i finansijska pomoć pogođenima na Balkanu

Beograd, 23. maja 2014. - Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su uspešno započele poslovnu 2014. godinu. Triglav Grupa je u periodu od 1.1. do 31.3.2014. godine ostvarila 25,6 miliona neto dobiti, a nešto manje je, nego u istom periodu prošle godine, fakturisala premije osiguranja i saosiguranja (256,1 milion evra). Vanredni slučajevi šteta početkom godine su uticali na vrednost kombinovanog koeficijenta (98,5%). Društvo Triglav Osiguranje Beograd je u prvom kvartalu ove godine poslovalo stabilno, poboljšalo poslovanje u svojoj osnovnoj delatnosti i ispunilo zacrtane ciljeve. Triglav Grupa, u čijem sastavu posluje i Triglav Osiguranje Beograd, je u međuvremenu započela sa aktivostima na isplati šteta i na organizaciji pomoći poplavama pogođenim područjima Balkana.

 

Dosledno sprovođenje strateških usmerenja Triglav Grupe je, u prvom tromesečju 2014. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, dovelo do 12 % povećanja neto dobiti pa je njena vrednost bila 25,6 miliona evra, dok je bruto poslovni rezultat viši za 3 % (29,2 miliona evra). Matično društvo je u istom periodu ostvarilo za 4 % nižu neto dobit nego u prvom tromesečju prethodne godine (19,1 miliona evra) i za 9 % niži bruto poslovni rezultat (22,5 miliona evra).

 

Zbog teške situacije na tržištima, ekonomske krize i strateške usmerenosti na profitabilnost, i Triglav Grupa i matično društvo su u prvom tromesečju fakturisali za 1 % manju bruto premiju osiguranja i saosiguranja. Triglav Grupa je fakturisala iznos od 256,1 milion evra, a matično društvo iznos od 180,0 miliona evra.

 

Kombinovani keoficijent osiguranja imovine Triglav Grupe je iznosio 98,5 %, što je 8,2 procentnih poena više nego u istom periodu prošle godine. Koeficijent Zavarovalnice Triglav je iznosio 99,5 %, što predstavlja povećanje za 15,7 procentnih poena u poređenju s prvim tromesečjem prethodne godine. Pogoršanje koeficijenta u prvom redu je posledica vanrednih štetnih događaja na početku ove godine.

 

Konsolidovani bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su ostali približno na visini od prošle godine i u Triglav Grupi su iznosili 53,1 miliona evra, a u matičnom društvu 37,7 miliona evra. Bruto likvidirane štete Triglav Grupe su, u prvom kvartalu ove godine, iznosile 145,4 miliona evra (8 % manje nego u istom periodu prethodne godine), a u matičnom društvu 98,0 miliona evra (10 % manje u poređenju sa prethodnom godinom).

 

Triglav Grupa je krajem prvog tromesečja prikazala ukupnu aktivu u visini od 3.225,4 miliona evra, što predstavlja povećanje od 5 % u poređenju sa krajem 2013. godine. Obim bruto tehničkih rezervi, koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbeđivanje dugoročne bezbednosti osiguranika, povećao se za 3 % i krajem marta 2014. godine je iznosio 2.339,0 miliona evra. Celokupna vrednost kapitala Triglav Grupe je u poređenju sa krajem 2013. godine bila viša za 8 % i dosegla je vrednost od 640,2 miliona evra.

 

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar: »Ocenjujemo da su Triglav Grupa i matično društvo, u prvom tromesečju, dobro poslovali što potvrđuju i postignuti rezultati. Pri tome su učinjeni važni koraci za delimično ublažavanje pritiska na premiju. Razlozi za nastavak trenda mogu se prvenstveno tražiti u zahtevnom ekonomskom položaju. Prognoze govore da će situacija na tržištima na kojima posluje Grupa i ove godine ostati neizvesna. Triglav Grupa će i dalje težiti ka profitabilnosti i jednostavnosti poslovanja, koncentrisati se na klijenta, obezbeđivati troškovnu efikasnost poslovnih procesa, odgovarajuću kadrovsku strukturu, rast i profitabilnost na ključnim tržištima kao i efikasno upravljanje svojim društvima. Na taj način će aktivno nastojati da utvrdi svoju ulogu na slovenačkom tržištu i da jača položaj na ciljnim tržištima, pa će se i ubuduće razvijati kao centar osiguravajuće delatnosti u ovom delu Evrope«.

 

Triglav Osiguranje Beograd poslovalo dobro

Na srpskom tržištu osiguranja, gde je prisutan veliki broj osiguravača, uprkos povećanju prošlogodišnjeg učešća premije životnih osiguranja, još uvek dominiraju neživotna osiguranja. Ukupna premija kompanije Triglav Osiguranje Beograd, u prvom kvartalu 2014. godine, povećala se u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, Društvo je u tom periodu likvidiralo približno isti nivo šteta u neživotnim osiguranjima, a očekuje se da je ostvaren značajno viši rast premije u odnosu na rast tržišta osiguranja Srbije. Poboljšan je i kombinovani koeficijent kojim se prikazuje profitabilnost poslovanja.

 

»Nastojaćemo da, uz razvoj interne prodajne mreže i uvođenja novih proizvoda, unapredimo svoje poslovanje u narednom periodu, ali ćemo nastaviti da brinemo i o okruženju u kojem poslujemo. Triglav Osiguranje Beograd je već počelo proces isplate potraživanja svojim osiguranicima sa kojima ima zaključene polise. Sanacija i obnova pokretne i nepokretne imovine biće višemesečni proces, zbog čega je važno da se donacije nastave i nakon što opasnost od novog talasa poplava potpuno prestane,« izjavio je Dragan Marković, izvršni direktor Triglav Osiguranja Beograd.

 

Triglav Grupa, čiji je deo i Triglav Osiguranje Beograd, za pomoć poplavljenim državama Balkana

Triglav Grupa je počela postupke za isplatu šteta i za organizaciju pomoći područjima na Balkanu koja su pogođena poplavama. Društva Triglav Grupe aktivno vrše obradu štetnih događaja i već su počela sa isplatom šteta. Zaposleni prikupljaju potrepštine, koje preko humanitarnih organizacija šalju na ugrožena područja. U saradnji sa Fondom »Vse bo v redu«, koju je Zavarovalnica Triglav prošle godine osnovala za upravljanje društveno odgovornim aktivnostima Društva, Triglav Osiguranje Beograd, ostala Društva i zaposleni u Triglav Grupi će nameniti pogođenim područjima donaciju u visini od preko 150.000 evra. Prikupljanje sredstava obavljaće se i u budućnosti, a celokupni iznos namenjen je za pomoć pogođenima u poplavama. Više informacija možete naći na veb stranici www.triglav.eu.

Share on Google+