Triglav grupa s više premije i s većom dobiti - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav grupa s više premije i s većom dobiti

24. 11. 2015

Rast premije osiguranja na srpskom tržištu

 

Triglav grupa, vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u Sloveniji i u regionu Adria, uprkos otežanim prilikama na tržištu osiguranja, u prvih devet meseci ove godine je poslovala uspešno. U poređenju s prošlom godinom, ostvaren je rast od 4% fakturisane bruto premije osiguranja, što iznosi 718,3 miliona eura. To je posledica realizacije zacrtane strategije, koja donosi razvoj poslovanja u segmentu penzijskih i zdravstvenih osiguranja te jačanje položaja u regionu Adria. Triglav grupa, koja se i u 2015. godini koncentriše na osnovnu delatnost - osiguranje, prvih je devet mjeseci ove godine završila sa 94,9 miliona eura dobiti pre oporezivanja, što je za 6% više nego u istom periodu lane. Poboljšan je i kombinovani koeficijent, koji je iznosio 91,7%. Triglav osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je u prva tri kvartala 2015. godine postiglo rast ukupne premije osiguranja za 30% (obračunato u evrima). Rast osigurane premije je ostvaren i u segmentu životnog osiguranja (13% obračunato u evrima) u poređenju sa istim periodom 2014.

 

U Sloveniji je Zavarovalnica Triglav u odnosu na prvih devet meseci 2014. godine, fakturisala otprilike istu visinu bruto premije osiguranja (463,2 miliona eura). Premija Triglav Zdravstvene zavarovalnice bila je viša za 1%. U ostalih pet država regiona Adria, na kome posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva povećala premiju u poređenju s istim periodom lane. Najveći rast premije osiguranja i to od 30% realizovan je, kako je već spomenuto, na srpskom tržištu, dok je u Makedoniji premija viša za 14%, u Crnoj Gori za 9 % te u Hrvatskoj za 7 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine, sarajevsko osiguravajuće društvo ostvarilo je rast premija od 9%, a osiguranje u Banja Luci od 8%.

 

Poboljšano je poslovanje u osnovnoj delatnosti

Triglav grupa i matično društvo poboljšali su kombinovani koeficijent, što ukazuje na uspešnost poslovanja u osnovnoj delatnosti. Na kraju prvih devet meseci 2015. godine koeficijent grupe iznosio je 91,7%, što je za 3,7 odstotnih bodova bolje nego u istom periodu lani, dok je koeficijent Zavarovalnice Triglav iznosio 85,7% (što je bolje za 8,6 odstotnih bodova).

 

Niže štete i skromniji prinosi od finansijskih ulaganja

U poređenju s istim periodom lane, Triglav grupa je ove godine zabeležila za 1% niže bruto iznose šteta (435,1 milion eura), a matično društvo za 4% niže (283,5 miliona eura). U ovoj godini nisu zabeleženi veći štetni događaji. Na poslovne rezultate grupe značajno uplivišu prinosi iz finansijskih ulaganja. Oni su zbog porasta opšteg nivoa kamatnih stopa i zbog posledičnog pada cena dužničkih hartija od vrednosti u odnosu na isti vremenski period lan bili niži za 28%.

 

Viša dobit Triglav grupe

Triglav grupa je treće tromesečje završila s neto dobiti u visini od 80,9 miliona eura, što je za 5% više nego lane. Dobit pre oporezivanja, u visini od 94,9 miliona eura, bila je, u poređenju s proteklom godinom, viša za 6%. Neto dobit Zavarovalnice Triglav iznosila je 53,8 miliona eura (4% manje nego lane), dok je dobit pre oporezivanja ostala na prošlogodišnjem nivou (65,9 miliona eura).

 

Visoka ocena boniteta

Triglav grupa i u ovoj godini ostaje finansijski čvrsta i stabilna, što potvrđuju ocene boniteta »A-» bonitetnih agencija Standard & Poor's i A.M. Best, s pozitivnom srednjoročnom prognozom. Čvrsti osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika pokazuju bruto tehničke rezerve u vrednosti od 2.606,8 miliona eura i ukupna vrednost kapitala u visini od 690,0 miliona eura.

 

Koncentrisani za strategiju i na klijente

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: »Rezultati ovogodišnjeg poslovanja u prvih devet meseci Triglav grupe, koju čini gotovo 5400 zaposlenih na sedam tržišta, potvrđuju uspešno sprovođenje ciljeva uprkos zahtevnim prilikama na tržištima na kojima poslujemo. Ekonomske prilike u većini država u kojima poslujemo se poboljšavaju, ali umjereno i postepeno. U osiguravajućoj delatnosti to će da se odrazi s određenim vremenskim kašnjenjem. Uz to moramo da uzmemo u obzir i specifičnosti svakog tržišta Grupe. Na primer u Hrvatskoj je još uvek snažan uticaj prošlogodišnje liberalizacije tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti sa snižavanjem cena. Na tržištima kapitala ne očekujemo tako izuzetne prinose od investicija kao lane. U osiguravajućoj delatnosti, koja je stub poslovanja Triglav grupe, nastavljamo s aktivnim nastupom na tržištu, jačanjem efikasnosti prodajne mreže i s oblikovanjem usluga prema potrebama osiguranika. Primer koji ide u tom pravcu je poslovni model koji udružuje proizvod osiguranja, vozačke navike korisnika mobilne aplikacije i inovativno telematsko rešenje. Takvu smo ponudu u Triglavu kao prvi u Sloveniji i u regionu Adria razvili i ponudili ove godine.«

 

Triglav grupa na srpskom tržištu

U periodu koji je za nama Triglav osiguranje Beograd je bilo usmereno na dalje unapređenje kvaliteta usluga, optimizaciju procesa, kao i na poboljšanje pozicije brenda Triglav na tržištu.

 

»Ova godina, u proteklom periodu, pokazala je rezultate nakon pažljivih i dogotrajnih procesa uređivanja organizacije i procesa Triglav osiguranja u Srbiji. Ne samo da konstsntno beležimo odlične finansijske rezultate iz kvartala u kvartal, nego smo svakodnavno posvećeni proširivanju i unapređivanju naših pozicija na tržištu. Otvaranjem novih filijala i zastupništava približavamo se svojim postojećim i potencijalnim klijentima i time stvaramo novi prostor za rast i razvoj, a klijentima mogućnost da koriste kvalitetne usluge Triglava« izjavio je Dragan Marković, generalni direktor Triglav osiguranja u Beogradu i dodao: »Za kraj godine spremamo još novih projekata, koji će lidersku poziciju Triglav grupe na tržištu osiguranja u Adria regiji još više približiti tržištu Srbije i pripremiti povoljan poslovni ambijent za 2016. godinu u kojoj, opravdano, očekujemo dalji rast.«

Share on Google+