Triglav grupa popravila ocenu boniteta - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav grupa popravila ocenu boniteta

6. 7. 2016

S&P podigla ocenu boniteta sa A- na A, sa stabilnom srednjoročnom prognozom

 

Agencija za ocenu boniteta S&P Global Ratings (u nastavku S&PGR) 1. jula 2016. je Triglav grupi, a time i njenom matičnom društvu Zavarovalnici Triglav i kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re, podigla dugoročnu kreditnu bonitetnu ocenu i ocenu finansijske moći sa „A-„ na „A“. Obe bonitetne ocene imaju stabilnu srednjoročnu prognozu.

 

Agencija za ocenu boniteta je popravila ocenu poslovnog rizika Triglav grupe i ocenila ga kao stabilan, pri čemu je uzela u obzir u prvom redu poboljšane uslove na slovenačkom tržištu osiguranja, koji su rezultat nižeg rizika države. Investicioni portfelj Grupe, a prvenstveno njegova diverzifikovanost, bili su osnov za izmenu ocene profila bankarskih rizika Grupe, koji je kao vrlo stabilan sada dobio višu ocenu. S&PGR je u svom izvještaju naglasila da u svom poslovanju Grupa ima obezbeđenu odgovarajuću zaštitu preko reosiguranja.

 

Ocena boniteta „A“ isključivo je ocena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakvo povećanje koje bi bilo posledica povezanosti Grupe sa državom. Istovremeno S&PGR naglašava da je Grupa uspešno prošla hipotetički test izloženosti riziku zemlje. To znači da bi u slučaju ostvarenja toga rizika bonitetna ocena Triglav grupe mogla biti i viša od bonitetne ocene Republike Slovenije.

 

Stabilna srednjoročna prognoza ocene boniteta odražava očekivanja S&PGR da će Triglav grupa i dalje uspešno sprovoditi planiranu strategiju i očuvati izuzetno visok nivo adekvatnosti kapitala i profitabilnosti u sledeće dve godine.
 

 

 

Share on Google+