Triglav Grupa odličnim poslovanjem povećala finansijsku stabilnost - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav Grupa odličnim poslovanjem povećala finansijsku stabilnost

3. 3. 2015

Objava nerevidiranih rezultata poslovanja Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za 2014. godinu

 

Triglav Grupa je u 2014. godini dobro poslovala i zadržala visok nivo finansijske stabilnosti. Uprkos sve složenijem poslovnom ambijentu, Triglav Grupa je jačala svoj vodeći položaj na slovenačkom tržištu osiguranja i na njemu povećala svoj tržišni udeo za 0,3 procentna poena, na 36,1%. U vanrednim okolnostima na tržištima kapitala koje su omogućavale veoma visoke povrate na finansijske investicije, Grupa je završila godinu sa neto profitom od 85,7 miliona evra, što je 23% više nego godinu ranije. Profitabilnost kapitala Triglav Grupe je bila 13,4%. Time je Društvo prevazišlo planiranu stratešku vrednost koja je čvrsto povezana sa realizovanjem vizije razvoja.

 

Triglav Grupa, vodeća osiguravajuće - finansijska grupacija u Sloveniji i jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi, je popravila svoj tržišni udio u Sloveniji koji sada iznosi 36,1% (0,3 procentna poena više nego godinu ranije). U Sloveniji je, na tržištu životnih osiguranja, povećala svoj tržišni udeo za 0,1 procentni poen pa on sada iznosi 32,7%, dok je kod osiguranja imovine tržišni udeo iznosi 37,4 % odnosno 0,3 procentna poena više nego u 2013. godini.

 

Poslovanje pod uticajem složenog poslovnog ambijenta i visokih povrata na finansijska ulaganja

Na poslovanje Grupe u 2014. godini prvenstveno je uticao veoma nepovoljan poslovni ambijent na tržištima osiguranja i vanredne okolnosti na tržištima kapitala koje su omogućavale veoma visoku neto dobit od finansijskih investicija. Grupa je 2014. godinu završila sa neto dobiti u visini od 85,7 miliona evra, što je 23% više nego 2013. godine i čak 31% iznad planiranog. Neto dobit matičnog društva Zavarovalnice Triglav je iznosila 45,6 miliona evra, što je 6% manje nego prethodne godine. Matično društvo je postiglo profitabilnost kapitala od 8,7%, a Triglav Grupa od 13,4%.

 

U poređenju sa 2013. godinom, Grupa je fakturisala jedan odsto manju premiju osiguranja, a Zavarovalnica Triglav manju za 2%, što je jednako padu na celokupnom tržištu osiguranja u Sloveniji. Na tržištu se još uvek oseća uticaj oslabljene kupovne snage stanovništva i slabije aktivnosti preduzeća. Dobro poslovanje u osnovnoj delatnosti osiguranja imovine potvrđuje kombinovani koeficijent Triglav Grupe u visini od 96,3%, dok je kombinovani koeficijent matičnog društva iznosio 94,7%.

 

U 2014. godini Zavarovalnica Triglav je postigla veoma visoke povrate na finansijske investicije, što je 285% više nego godinu dana ranije. Triglav Grupa je imala 138% višu dobit od finansijskih investicija u iznosu od 132,1 miliona evra (bez dobiti od ulaganja osiguranika životnih osiguranja, koji preuzimaju rizik investicije).

 

Fakturisane štete na prošlogodišnjem nivou

Fakturisane bruto štete Zavarovalnice Triglav su ostale približno na nivou 2013. godine, dok su u Triglav Grupi bile dva odsto niže nego u 2013. godini. Osim toga 2014. godina je protekla u znaku više masovnih štetnih događaja. U Sloveniji je najveću štetu prouzrokovalo nevreme sa snegom i ledenom kišom početkom godine, koje je prouzrokovalo 12,7 miliona evra štete i preko 1.550 prijavljenih šteta na teritoriji cele Slovenije.

 

Stabilni operativni troškovi

Konsolidovani bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su bili, otprilike, na nivou 2013. godine. U matičnom društvu bili su 1% viši i to prvenstveno kao posledica učinka povećanja troškova pribave osiguranja (sprovođenje prodajnih akcija i posredovanja u osiguranju), kao i troškova rada u osnovnoj delatnosti osiguranja, dok je na drugoj strani došlo do smanjenja ostalih troškova.

 

Visoka finansijska stabilnost

Agencije za ocenu boniteta Standard & Poor's i A.M. Best su dale Triglav Grupi visoku bonitetnu ocenu »A-«, koja odražava čvrstu kapitaliziranost prilagođenu rizicima, dobre poslovne rezultate i dominantan položaj Triglav Grupe među konkurentima na slovenačkom tržištu. Bonitetna ocena Standard & Poor's - a sadrži stabilnu srednjoročnu prognozu, dok je agencija A.M. Best u 2014. godini popravila srednjoročnu prognozu iz stabilne u pozitivnu.

 

Visok nivo finansijske stabilnosti potvrđuje i 17% viši celokupni kapital Triglav Grupe (688,1 miliona evra) kao i 9% viši celokupni kapital matičnog društva u vrednosti od 544,0 miliona evra. U pasivi su se bruto tehničke rezerve Triglav Grupe povećale za 3 % (2.333,7 miliona evra), a u matičnom društvu su veće za 5% (2.060,0 miliona evra). Obe kategorije su garant i osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbeđivanje dugoročne sigurnosti naših osiguranika.

 

Triglav Grupa je krajem 2014. godine imala ukupnu aktivu u visini od 3.275,4 miliona evra (indeks 106), a Zavarovalnica Triglav 2.721,3 miliona evra, što ja za 7% više nego 31. 12. 2013.

 

Optimizacija upravljanja imovinom

Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, je rekao: »2014. godina je bila zahtevna, ali smo ipak postigli odlične poslovne rezultate i održali finansijsku stabilnost. Za 2015. imamo ambiciozne planove koji idu u pravcu daljeg jačanja i poboljšanja rezultata poslovanja osiguravajućih kuća i ostalih društva unutar Triglav Grupe. Nameravamo da iskoristimo sve prilike koje ćemo prepoznati na nekom tržištu ili na segmentu tržišta u skladu sa strateškim ciljevima rasta i razvoja Grupe. Istovremeno nastavljamo sa razboritom vlasničkom konsolidacijom zavisnih društava unutar Grupe, sa optimizacijom upravljanja imovinom i dezinvestiranjem investicija u vlasničke udele društava čija delatnost nije u skladu sa strategijom Grupe

 

Revidirani rezultati Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za poslovnu 2014. godinu, kao što je predviđeno u finansijskom kalendaru, će biti objavljeni 3. 4. 2015. godine.

Share on Google+