Triglav Grupa je uspešno poslovala u 2013. godini - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav Grupa je uspešno poslovala u 2013. godini

6. 3. 2014

Ljubljana, 6. marta 2014. - Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su uspešno završile 2013. poslovnu godinu. I ako je, u poređenju sa prošlogodišnjom, dobit smanjena, ona je ipak viša od planirane. Neto dobit Triglav Grupe je iznosila 69,9 miliona evra, a neto dobit matičnog društva 48,3 miliona evra. Nastavak ekonomske krize se odrazio na obim fakturisane premije, što su Zavarovalnica Triglav i Triglav Grupa ublažavale sprovođenjem niza mera. Triglav Grupa je zadržala visok nivo finansijske stabilnosti.

 

Triglav Grupa i Zavarovalnica Triglav su, u 2013. godini, dobro poslovale tako da su poslovnu godinu završile sa višom dobiti od planirane. Dobit Triglav Grupe pre oporezovanja je iznosila 83,6 miliona evra (7 % niža od prošlogodišnje i 21 % viša od planirane), dok je neto dobit iznosila 69,9 miliona evra (5 % niža nego 2012. godine i 27 % viša od planirane). Dobit pre oporezovanja Zavarovalnice Triglav je iznosila 59,6 miliona evra (9 % niža od prošlogodišnje i 14 % viša od planirane), dok je neto dobit iznosila 48,3 miliona evra (4 % niža od prošlogodišnje i čak 15 % viša od planirane). Sa nerevidiranim finansijskim izveštajima Triglav Grupe i Zavarovalnice Triglav za 2013. godinu je upoznat i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav.

 

Nastavak ekonomske krize odrazio se i na obim fakturisane premije osiguranja. U 2013. godini na tržištu su zabeleženi dalji pad aktivnosti privrednih subjekata, novi stečajevi preduzeća, sve slabija kupovna moć stanovništva i izuzetno jaka konkurencija. Zavarovalnica Triglav i Triglav Grupa su se na ove okolnosti odazvale stvaranjem novih i unapređenjem postojećih proizvoda, prilagođavanjem marketinške i prodajne politike kao i akcijskim ponudama, ali i pored toga nisu uspele da pad premije u potpunosti ublaže. Triglav Grupa je, u 2013. godini, fakturisala 900,9 miliona evra premije osiguranja (4 % manje od planirane i isto toliko manje nego godinu ranije), a Zavarovalnica Triglav 605,8 miliona evra (4 % manje od planirane i 6 % manje nego u 2012. godini).

 

Intenzivnim upravljanjem portfeljom imovinskih osiguranja je ostvaren povoljan kombinovani koeficijent, koji je za Triglav Grupu iznosio 91,0 % (3,7 procentnih poena bolje od planiranog), a za Zavarovalnicu Triglav 85,3 % (odnosno 7,1 procentnih poena bolje od planiranog).

 

»Uprkos teškim ekonomskim prilikama u 2013. godini premašili smo planove i zadržali visok nivo finansijske stabilnosti. U skladu sa našom osveženom Strategijom, i u budućnosti ćemo se fokusirati na osnovnu delatnost osiguranja uz postizanje što veće profitabilnosti i sigurnosti poslovanja. I dalje ćemo nastojati da, kao Grupa, sačuvamo vodeću ulogu na slovenačkom tržištu i da jačamo svoju prisutnost na ciljnim tržištima u regionu Jugoistočne Evrope«, rekao je prilikom prezentacije rezultata predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

 

Konsolidovani bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su bili približno na nivou od prošle godine, odnosno u Triglav Grupi su iznosili 230,3 miliona evra, a u Zavarovalnici Triglav 161,3 miliona evra. I u Triglav Grupi i u matičnom društvu bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja su za 2 % niži od planiranih.

 

Bruto likvidirane štete Triglav Grupe su u 2013. godini iznosile 627,5 miliona evra, što je za 2 % više nego prethodne godine i za 3 % manje od planiranih. U matičnom društvu su bruto likvidirane štete iznosile 419,4 miliona evra, što je za 1 % više nego godinu pre toga i za 9 % manje od plana.

 

Bruto tehničke rezerve Triglav Grupe su se smanjile za 2 %, tako da su na poslednji dan 2013. godine iznosile 2,26 milijardi evra. Njihov udeo u bilansnoj sumi je iznosio 73,5 %. Tehničke rezerve Zavarovalnice Triglav, u visini od gotovo dve milijarde evra, su za 1 % više od planiranih i za 2 % niže nego godinu dana pre.

 

Iako Zavarovalnica Triglav vodi relativno konzervativnu investicionu politiku, prilike na tržištima kapitala su ipak nepovoljno uticale na vrednost nekih investicija. Njihovo smanjivanje se prvenstveno odrazilo u nižoj neto dobiti. Finansijska sredstva Triglav Grupe su trajno oslabljena za 28,1 milion evra.

 

Uprkos negativnim uticajima ekonomskih i finansijskih prilika u Sloveniji i u regionu, Triglav Grupa je u protekloj godini još više ojačala svoj kapitalni položaj. Ukupan kapital Triglav Grupe je, krajem 2013. godine, iznosio 590,5 miliona evra, pa je u poređenju sa godinom ranije viši za 3 %.  

Share on Google+