Triglav grupa je poslovala uspešno i u skladu sa planiranom strategijom - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Triglav grupa je poslovala uspešno i u skladu sa planiranom strategijom

21. 8. 2015

Rast osigurane premije na srpskom tržištu

 

Triglav grupa, vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u Sloveniji i u Adria regionu, u prvom polugodištu 2015. je uspešno poslovala. Grupa je uprkos još uvek otežanim prilikama na svojim tržištima osiguranja u poređenju sa periodom lane, ostvarila rast od 4% fakturisane bruto premije osiguranja, što iznosi 507,8 miliona eura. Grupa je prvu polovinu godine završila sa neto dobiti u visini od 53,6 miliona eura, što je za 5% manje nego u istom periodu prošle godine, dok se kombinovani koeficijent poboljšao i iznosio je 93,6%. Triglav Osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je u prvoj polovini godine postiglo rast ukupne premije osiguranja za 39% (obračunato u evrima), što je najviši rast premije u Triglav grupi.

 

U Sloveniji je u poređenju sa prvim polugodištem 2014. godine Zavarovalnica Triglav fakturisala za 1% nižu bruto premiju osiguranja u visini od 333,9 miliona eura. Premija osiguranja imovine, koja predstavlja skoro 73% premije osiguranja, pala je za 2%, dok je premija životnih osiguranja porasla za 5%. Premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice (Zdravstveno osiguranje) bila je za 1% viša nego u istom periodu prošle godine.

 

Rast premije na stranim tržištima

U ostalih 5 država Adria regiona u kojima posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva ostvarila rast premije u poređenju sa prvom polovinom prošle godine. Najviši rast i to od 39% ostvaren je, kako je već spomenuto, na srpskom tržištu. Na makedonskom je bio viši za 13%, u Hrvatskoj za 7%, a u Crnoj Gori za 5%. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje je ostvarilo rast od 9%, a osiguranje u Banjaluci za 2%.

 

Na dobit uticali niži profiti od finansijskih investicija

Triglav grupa je prvo polugodište završila sa neto dobiti u visini od 53,6 miliona eura, što je za 5% manje nego u istom periodu 2014. godine. Matično društvo Zavarovalnica Triglav ostvarilo je 39,9 miliona eura neto dobiti, što je za 7% manje nego prošle godine. Na poslovne rezultate Grupe značajno je uticala finansijska profitabilnost investicija. Tržišta kapitala lane su, naime, nudila izuzetni profit, ali prema očekivanjima situacija se u prvoj polovini godine promienila. Profit od finansijskih investicija Grupe smanjio se u odnosu na isti period u prethodnoj godini za 27%.

 

Uspešno poslovanje u osnovnoj delatnosti

Kombinovani koeficijent Triglav grupe, koji meri uspešnost osiguranja u osnovnoj delatnosti, u prvoj je polovini godine iznosio 93,6%. U poređenju sa istim periodom lane poboljšao se, što znači snizio za 2,1 postotni bod. Takvo kretanje u prvoj polovini godine je ujedno odraz izostanka vanrednih štetnih događaja za razliku od 2014. godine. I kombinovani koeficijent matičnog društva se poboljšao i iznosi 89,0%, što je za 5,4 postotna boda manje nego u prethodnoj godini.

 

Visoki nivo finansijske stabilnosti

Triglav grupa i dalje zadržava visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju ocene boniteta »A-« bonitetnih agencija Standard&Poor's i A.M. Best. Agencija Standard&Poor's kod poslednjeg je redovnog pregleda ove godine poboljšala srednjoročnu prognozu za Grupu, tako da obe agencije za ocenu boniteta društvu daju pozitivnu srednjoročnu prognozu. Na visoku finansijsku stabilnost Grupe krajem prvog polugodišta 2015. ukazuju i bruto tehničke rezerve u vrednosti od 2.659,2 miliona eura i celokupna vriednost kapitala u visini od 665,7 miliona eura. Oba pokazatelja su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika.

 

Visoke isplate dividende

Zavarovalnica Triglav je ove godine za dividendu namienila čak 67% neto dobiti Triglav grupe (vlasnika dominantnog društva) za 2014. godinu. Visina dividende tako ove godine odstupa od dividendne politike Zavarovalnice Triglav, koja ostaje inače neizmienjena. Tako visoka isplata dividende u skladu je sa postizanjem primarne solidnosti kapitala i solventnosti Triglav grupe, koja nakon isplate dividende za 2014. raspolaže sa nivoom kapitala koji je potreban za postizanje ciljne ocene boniteta »A« i za sprovođenje drugih strateških usmerenja društva.

 

Uspešno sprovođenje planirane strategije

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo sa poslovanjem u prvom polugodištu. Naši rezultati potvrđuju uspešnost sprovođenja strateških ciljeva Triglav grupe. Do kraja godine očekujemo da će situacija na osiguravajućim tržištima ostati otežana, a tržišta kapitala bar kratkoročno neće donositi neki veći profit od investicija. U osiguravajućoj delatnosti nastavićemo sa agresivnim nastupom na tržištima i razvojem proizvoda i usluga usmerenih prema klijentima. Uz to neprestano nastojimo da podignemo efikasnost našeg rada. Pri tome nadograđujemo položaj kod penzijskih i zdravstvenih osiguranja kao važnih strateških segmenata našeg poslovanja. Na nivou Grupe i dalje ćemo da sprovodimo promišljenu vlasničku konsolidaciju zavisnih društava, optimizaciju upravljanja imovinom Grupe i nastavićemo sa procesom prodavanja investicija u vlasničke udele onih društava čija djelatnost nije u skladu sa našom strategijom.«

 

Triglav grupa na srpskom tržištu

U prvoj polovini 2015. godine Triglav Osiguranje Beograd ostvarilo je rast premije od 39% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period u prethodnoj godini, što je najviši rast na svim tržištima Triglav grupe. Rast osigurane premije je ostvaren i u segmentu životnog osiguranja (11% obračunato u evrima) u poređenju sa istim periodom prošle godine. U periodu koji je za nama, Društvo je bilo usmereno na dalje unapređenje kvaliteta usluga, optimizaciju procesa, kao i na stvarnje povoljnog ambijenta za poboljšanje pozicije brenda Triglav na tržištu.

 

»Izuzetno smo ponosni na činjenicu što smo i drugi kvartal, odnosno prvu polovinu godine, završili sa ovakvim rezultatima potvrđujući da je Triglav Osiguranje Beograd na dobrom putu i da na kvalitetan način servisira potrebe svojih klijenata. Namera nam je da i u narednom periodu nastavimo na isti način,« rekao je gospodin Dragan Marković, generalni direktor Triglav Osiguranja Beograd, i nastavio: »Uz odlične finansijske pokazatelje veoma nam je važno što smo u toku optimizacije procesa dobili i potvrdu njihovog kvaliteta dobivši ISO 9001 setifikat u toku jula meseca. Dinamičan letnji period je krunisan potpisivanjem Ugovora o sponzorstvu sa Košarkaškim savezom Srbije uz podršku Triglav Grupe i time je dobijena mogućnost da, uz plemenito partnerstvo sa vrhunskim sportistima, ime Triglav osiguranja još više približimo našem tržištu.«

Share on Google+