Prevare u auto-servisima - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Prevare u auto-servisima

18. 11. 2015

Triglav je prva osiguravajuća kuća u Sloveniji koja je pripremila belu knjigu na temu prevara sa osiguranjima

 

Janez je imao saobraćajnu nezgodu. Svoje oštećeno vozilo odvezao je u manji privatni servis, koji je nakon završene popravke automobila, osiguranju poslao račun za obavljene usluge. U okviru postupka likvidacije štete kod kontrole računa za zamenjene rezervne delove utvrđeno je da su računi servisa krivotvoreni, a u Janezovo vozilo umesto dogovorenih originalnih delova ugrađeni su ukradeni polovni delovi. Ovde je opisan istiniti primer prevare zbog kojeg prema proceni svaki Slovenac godišnje plati 80 eura višu premiju.

 

Slični su i primeri kad izvođači popravaki na računima za osiguranje obračunavaju nove, zamenske delove. Saradnici službe za sprečavanje, otkrivanje i istraživanje prevara (SPORP) u Zavarovalnici Triglav otkrili su u okviru kontrola auto-servisa koji obavljaju popravke šteta na vozilima, da su delovi vozila samo popravljeni, a ne i zamenjeni. Trošak popravki bio je tako znatno niži od iznosa koje je platilo osiguranje. No, ono što je još gore, klijenti su u servisu preuzeli nestručno popravljene automobile, što može imati ozbiljne posledice za bezbednost vozila, pa tako i putnika i saputnika.

 

Pomoć klijenata je dobrodošla

U Zavarovalnici Triglav utvrđuju da prevare sa osiguranjima još uvijek prevladavaju u poređenju sa drugim vrstama prevara. Broj takvih prevara, doduše, u poređenju sa svim istraženim sumnjama jeste srazmerno malen. Ali ako dođe do prevare, obično ima više oštećenih strana, a otkrivanje nepravilnosti može da traje poprilično dugo. »Jako je važna saradnja osiguranika. U istragama smo sumnje u prevaru najčešće potvrdili upravo uz pomoć klijenata, kojima smo obezbedili dodatni pregled vozila u nezavisnom ovlašćenom servisu. Pomažemo se i koristeći napredne računarske alate, kojima analiziramo pojedinačne sumnje u prevaru i utvrđujemo povezane slučajeve. Na taj je način jednostavnije istražiti i dimenzije prevara servisa i eventualnu povezanost sa drugim licima,« rekao je Janez Obaha, koji je u Zavarovalnici Triglav odgovoran za sektor istraživanja prevara.

 

Greška koja znači granicu između života i smrti

Problem prevara - prvenstveno u neugovornim auto-servisima, jeste u tome da se često događaju bez znanja samog klijenta, koji ih sami teško mogu pravovremeno otkriti. Nestručno popravljeno vozilo ili neodgovarajući rezervni delovi mogu dovesti najmanje do toga da će ubrzo biti potreban novi popravak vozila. To će klijentu prouzrokovati nove troškove koje će morati sam da snosi. »Najveća teškoća je nestručno ugrađena polovna zaštitna oprema, kao što su vazdušni jastuci i sigurnosni pojasevi. Kašnjenje otvaranja vazdušnog jastuka samo za nekoliko desetinki sekunde može da znači  granicu između života i smrti. U ovaj kontekst ubrajamo i elemente koji značajno utičuna vozne osobine vozila, kao što su to delovi u sistemu za upravljanje vozilom ili sistem kočenja i njegovi sastavni delovi«, objašnjava Damir Dragar,direktor službe za automobilske štete u Zavarovalnici Triglav.  

 

Najbolji način da izbegnete ovakve pokušaje prevara jeste da za opravak vozila izaberete ovlašćeni servis sa kojim osiguranje ima sklopljen ugovor. Mreža ugovornih servisa Zavarovalnice Triglav obuhvata više od 500 servisa u celoj Sloveniji. U njima osiguravajuća kuća može da proveri kvalitet i pouzdanost obavljenih usluga i garantuje za stručnost popravaka. U Zavarovalnici Triglav beleže doduše gotovo 100.000 šteta na vozilima godišnje. Oko 70 % tih popravaki napravljeno je u ugovornih servisima.

 

Prevare su krivično djelo

U Zavarovalnici Triglav već niz godina aktivno rade na sprečavanju, otkrivanju i istraživanju prevara, jer žele da spreče negativan uticaj za poštene osiguranike. Prevare sa osiguranjima, naime, indirektno povećavaju premiju za sve, a prema ocenama Zavarovalnice Triglav zbog nepoštenja manjine svaki Slovenac godišnje plati 80 eura višu premiju. Kod toga opažaju da su najčešći pokušaji prevara u oblasti automobilskih šteta - u što ulaze i pomenute prevare u auto-servisima.

 

»Ako posumnjate da popravkak vašeg automobila nije bio stručno obavljen, možete da se obratite za pomoć procenitelju osiguranja, službi za sprečavanje, otkrivanje i istraživanje prevara ili mejlom na sporp@triglav.si odnosno telefonom 00386 1 47 47 080. Na veb stranici www.triglav.eu/sl/prijaviprevaromožete da predate anonimnu prijavu zbog sumnje u prevaru,« savetuje Obaha i dodaje da u Zavarovalnici Triglav opažaju i slučajeve nagovaranja osiguranika da učestvuju u takvim prevarama.

 

Prilika za brzu zaradu je primamljiva, a kod toga dosta njih nije svjesno da se tu ustvari radi o prevari sa osiguranjem, koju slovenski Krivični zakonik definiše kao krivično delo.

 

Bela knjiga o prevarama sa osiguranjima

Zavarovalnica Triglav je u okviru međunarodne sedmice osvešćivanja i sprečavanja prevara (Fraud Awareness Week), koja se održava od 15. do 21. novembra, pripremila belu knjigu na temu prevara sa osiguranjima. Namera je osvestiti ljude i ostaviti trajni trag u oblasti osvješćivanja opšte i interne javnosti o prevarama sa osiguranjima.

 

Objavljivanjem dokumenta, koji možete da nađete na veb stranici triglav.eu, Triglav je postao prvo osiguranje koje interno i prema spolja ističe prevare sa osiguranjima kao istinski izazov i tome posvećuje pažnju. U beloj knjizi na temu prevara sa osiguranjima pod naslovom »Previdno, ker videz vara« (Oprez, jer izgled vara), između ostalog predstavljeni su najčešći oblici prevara sa osiguranjima, grupe prevaranata, ključni podaci u vezi sa otkrivanjem prevara u Zavarovalnici Triglav i neke od shema prevara.

Share on Google+