Novi mandat za predsednika Uprave Zavarovalnice Triglav - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Novi mandat za predsednika Uprave Zavarovalnice Triglav

7. 4. 2014

Predlog za isplatu dividende u visini od 1,10 EUR bruto po akciji

 

Ljubljana, 7. aprila 2014. - Nadzorni odbor je na sednici imenovao Andreja Slapara, sadašnjeg predsednika Uprave Zavarovalnice Triglav, za novi petogodišnji mandat na čelu osiguravajućeg društva. Članovi Nadzornog odbora najvećeg slovenačkog osiguravajućeg društva složili su se da Skupštini akcionara predlože prihvatanje odluke da se bilansna dobit iskoristi za isplatu dividende. Dividenda bi iznosila 1,10 evra bruto po akciji, što ukupno predstavlja više od jedne trećine bilansne dobiti. Predlog je u skladu sa politikom isplate dividende Zavarovalnice Triglav d.d., koja proizlazi iz ciljne adekvatnosti kapitala i prema kojoj Triglav Grupa uvek mora raspolagati sa dovoljnim obimom kapitala kako bi samostalno ispunila kriterijume za kreditni rejting »A«, istovremeno uzimajući u obzir strateške planove za dalji rast i razvoj Grupe na ciljnim tržištima u regionu jugoistočne Evrope. Nadzorni odbor je upoznat sa poboljšanjem poslovanja ćerke kompanije Triglav Osiguranje a.d.o. Beograd i složio se sa dokapitalizacijom Društva u visini od 6,5 miliona evra za obezbeđivanje adekvatnosti kapitala. Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav je na sednici usvojio i revidirane Godišnje izveštaje za matično Društvo i za Triglav Grupu za 2013. godinu.

 

Nadzorni odbor je na svojoj 2. redovnoj sednici od 7. aprila 2014. godine imenovao Andreja Slapara, sadašnjeg predsednika Uprave Zavarovalnice Triglav - koji je na ovu funkciju imenovan u maju 2013. godine, za novi petogodišnji mandat predsednika Uprave. Novi mandat predsedniku Uprave vodeće osiguravajuće - finansijske grupe u Sloveniji i jedne od najvećih u jugoistočnoj Evropi počinje teći od dana 11. novembra 2014.

 

»Nadzorni odbor pozitivno ocenjuje dosadašnji rad predsednika Uprave. Smatramo da Nadzorni odbor i Uprava dobro sarađuju, da postoji međusobno poverenje i podudaranje ličnih i poslovnih ciljeva sa vizijom, ciljevima i očekivanjima Zavarovalnice Triglav«, rekao je predsednik Nadzornog odbora Društva Matej Runjak. Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav povodom novog mandata je izjavio: »Ovo je potvrda da su pravac i vizija razvoja Društva ispravni. Strateški prioriteti su jasni - namera Strategije do 2017. jeste odazvati se na makroekonomske uticaje, obezbediti veću ulogu stranih tržišta u rastu Triglav Grupe i jačati vodeći položaj na slovenačkom tržištu«.

 

Članovi Nadzornog odbora su se složili, da se Skupštini akcionara predloži prihvatanje odluke da se bilansna dobit u visini od 25.008.662,80 evra iskoristi za isplatu dividende. Dividenda bi iznosila 1,10 evra bruto po akciji, a isplatila bi se akcionarima koji su upisani u knjigu akcionara dva dana nakon dana održavanja Skupštine. Predlog je u skladu sa politikom isplate dividende Zavarovalnice Triglav d.d., koja proizlazi iz ciljne adekvatnosti kapitala i prema kojoj Triglav Grupa uvek mora raspolagati sa dovoljnim obimom kapitala kako bi samostalno ispunila kriterijume  za kreditni rejting »A«, istovremeno uzimajući u obzir strateške planove za dalji rast i razvoj Grupe na ciljnim tržištima u regionu jugoistočne Evrope. Dividenda bi bila isplaćena u roku od 30 dana posle održavanja Skupštine. O upotrebi preostalog dela dobiti u visini od 52.817.506,71 evra odlučivaće se narednih godina.

 

Nadzorni odbor je upoznat sa poboljšanjem poslovanja ćerke kompanije Triglav Osiguranje a.d.o. Beograd, pa se složio sa dokapitalizacijom Društva u visini od 6,5 miliona evra za obezbeđivanje adekvatnosti kapitala.

 

Članovi Nadzornog odbora su se složili  sa izmenama i dopunama Politike upravljanja Zavarovalnicom Triglav. Prečišćena verzija će biti objavljena u posebnom Saopštenju i na internet stranicama Društva. Nadzorni odbor je, između ostalog, upoznat i sa Godišnjim izveštajem Službe interne revizije Zavarovalnice Triglav o internoj reviziji za 2013. godinu.

 

Matej Runjak,

predsednik Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav

Share on Google+