Nakon 40. skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Nakon 40. skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav

10. 6. 2015

Za isplatu dividende 56,8 miliona evra odnosno 2,5 evra bruto po akciji

 

Na 40. redovnoj Skupštini akcionara Zavarovalnice Triglav, Uprava je akcionarima prezentovala rezultate poslovanja Društva u 2014. godini. Nakon podrške predlogu Uprave i Nadzornog odbora, akcionari su odlučili da se za dividendu nameni deo bilansne dobiti u visini 56.837.870,00 evra odnosno 2,50 evra bruto po akciji. Skupština akcionara je usvojila izveštaj Uprave i članova Nadzornog odbora Društva za poslovnu 2014. godinu, dok je za revizora u 2015. godini imenovana revizorska kuća ERNST & YOUNG revizija, poslovno svetovanje.

 

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav, akcionari su dali podršku predlogu Uprave i Nadzornog odbora u vezi sa upotrebom bilansne dobiti za 2014. godinu, u visini 61.687.036,62 evra. Predlog iznosa dividende je sledio dividendnu politiku Društva, a s obzirom na uspešno poslovanje i stepen realizacije osnovnih strateških usmerenja Triglav Grupe u prošlim godinama, istovremeno je uključivao i isplatu vanrednog dela dividende. Za dividendu je namenjen deo bilansne dobiti u visini 56.837.870,00 evra, odnosno 2,50 evra bruto po akciji. O preostalom delu bilansne dobiti, u iznosu 4.849.166,62 evra, akcionari će odlučivati u narednim godinama.

 

Triglav Grupa sa uspešnim poslovanjem u 2014. godini

Akcionari su se upoznali sa godišnjim izveštajima Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za poslovnu 2014. godinu. Triglav Grupa je dobrim poslovanjem prošle godine dodatno podigla nivo finansijske stabilnosti, ojačala vodeći položaj u Sloveniji i zadržala čvrst položaj u jugoistočnoj Evropi. Uspešno poslovanje u osnovnoj delatnosti izražavaju dobar kombinovani koeficijent (96,3 %) i profitabilnost kapitala od 13,4 %. Neto dobit Grupe je iznosila 85,7 miliona evra, što je za 23 posto više nego u 2013. godini. Bruto fakturisana konsolidovana premija osiguranja je pala za jedan posto na 888,2 miliona evra. Na visok nivo finansijske stabilnosti ukazuju i za 17 % viši ukupni kapital i za 3 % veće tehničke rezerve u poređenju sa 2013. godinom.

 

Fokus: osnovna osiguravajuća delatnost

Kao što je izjavio Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, 2014. godinu su obeležili dobri uslovi na tržištima kapitala i još uvek komplikovano poslovno okruženje u osnovnoj osiguravajućoj delatnosti. Triglav Grupa će i ubuduće nastaviti sa ostvarivanjem zacrtane Strategije, koja se do sada pokazala kao uspešna. „U saglasnosti sa strateškim usmerenjima i dalje ćemo se koncentrisati na osnovnu osiguravajuću delatnost, uz postizanje što veće profitabilnosti i sigurnosti poslovanja. Zavarovalnica Triglav će kao matično društvo Triglav Grupe nastaviti sa razboritom vlasničkom konsolidacijom zavisnih društava unutar Grupe u smeru veće homogenosti Grupe. Nastojaćemo da i dalje jačamo položaj u Adria regionu koji važi kao perspektivno područje sa potencijalom za rast, a istovremeno ćemo jačati vodeći položaj na tržištu osiguranja u Sloveniji.“ dodao je Slapar.

 

Potvrda Upravi i Nadzornom odboru i imenovanje revizora

Skupština akcionara je usvojila izveštaj Uprave i Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2014. godinu. Pored toga je za revizora osiguravajućeg društva u poslovnoj 2015. godini imenovala revizorsku kuću ERNST & YOUNG revizija.

Share on Google+