Nakon 39. Skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Nakon 39. Skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav

11. 6. 2014

Za isplatu dividendi gotovo 39 miliona evra odnosno 1,70 evra bruto po akciji

 

Ljubljana, 10. juna 2014 - Na 39. redovnoj Skupštini akcionara Zavarovalnice Triglav, Uprava je prezentovala akcionarima rezultate poslovanja Društva u 2013. godini. Akcionari su odlučili da se za dividende nameni deo bilansne dobiti u visini od 38.649.751,60 evra odnosno 1,70 evra bruto po akciji. Od strane Skupštine akcionara, Uprava i Nadzorni odbor Društva su razrešeni za poslovnu 2013. godinu, a za revizora u 2014. godini je imenovana revizorska kuća ERNST & YOUNG revizija - poslovno savetovanje.

 

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav, akcionari su dali podršku kontra predlogu akcionara u vezi sa upotrebom bilansne dobiti za 2013. godinu, u visini od 77.826.169,51 evra. Akcionari su potvrdili predlog da se za dividende nameni deo bilansne dobiti u visini od 38.649.751,60 evra odnosno 1,70 evra bruto po akciji. O preostalom delu bilansne dobiti, u iznosu 39.176.417,91 evra, akcionari će odlučivati u narednim godinama.

 

Triglav Grupa sa uspešnim poslovanjem u 2013. godini

Akcionari su se upoznali sa Godišnjim izveštajima Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za poslovnu 2013. godinu. Osiguravajuća grupa se i prošle godine uspešno suočavala sa zahtevnim privrednim okolnostima u sedam država i na osam tržišta i dobro poslovala. Kao što je izjavio Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Društvo je održalo visok nivo finansijske stabilnosti. Bonitetna ocena 'A-' renomiranih bonitetnih agencija je među najvišima u Sloveniji i regionu, što nesumnjivo potvrđuje finansijsku stabilnost i moć najvećeg osiguravajućeg društva u Adria regionu.

 

Triglav Grupa je poslovnu godinu zaključila sa neto poslovnim rezultatom u visini od 69,9 miliona evra, što je za 27 posto iznad planirane vrednosti. Tako je postigla 12,0 % prinos kapitala. Obim obračunate premije osiguranja u Grupi je, prošle godine, bio niži za 4 posto i iznosio je 900,9 miliona evra. Pritisak na obim obračunate premije je posledica opadanja privrednih aktivnosti i pada kupovne moći građana, što se videlo i u 2013. godini kroz smanjenu potražnju za proizvodima osiguranja. Zavarovalnica Triglav je sa vodećim, skoro 31%, udelom na slovenačkom tržištu zaključila poslovnu godinu uz neto dobit u visini od 48,3 miliona evra, što je za 15 posto više od planirane. Kombinovani koeficijent matičnog društva je iznosio 85,3 posto i bio je za 7,1 procentnih poena viši od planiranog. Obračunata premija u visini od 605,8 miliona evra je bila niža od planirane za 4 posto, bruto poslovni troškovi osiguravajuće delatnosti su bili niži za 2 posto od planiranih, a bruto iznosi šteta su, u prošloj godini, bili niži od planiranih (za 9 posto).

 

Na stanje na tržištu, Triglav Grupa, reaguje kreiranjem novih i unapređenjem postojećih proizvoda, prilagođavanjem tržišne i prodajne politike, kao i akcijskim ponudama. »U Triglav Grupi smo, u zadnjem periodu, učinili važne korake za delimično ublažavanje pritisaka na premiju. U skladu sa obnovljenom Strategijom koju smo oblikovali u prošloj godini i ubuduće ćemo težiti ka profitabilnosti i jednostavnosti poslovanja, koncentrisati se na klijenta, obezbeđivati troškovnu efikasnost poslovnih procesa, odgovarajuću kadrovsku strukturu, rast i profitabilnost na ključnim tržištima kao i efikasno upravljanje svojim društvima. Na taj način ćemo aktivno nastojati da utvrdimo svoju ulogu na slovenačkom tržištu, kao i da jačamo položaj na našim ciljnim tržištima  i da se ubuduće razvijamo kao centar osiguravajuće delatnosti u ovom delu Evrope« izjavio je Andrej Slapar.

 

Ambiciozni planovi za 2014. godinu

U Triglav Grupi je, za 2014. godinu, planirano 902,1 milion evra konsolidovane obračunate bruto premije osiguranja, što je otprilike jednako kao u 2013. godini. Uz navedeno, u Društvu se očekuje nešto više štetnih događaja, čemu će biti prilagođavan program resiguravajuće zaštite. Konsolidovani bruto iznosi šteta bi iznosili 668,5 miliona evra. U Grupi se, za 2014. godinu, planira neto dobit u iznosu od 65,6 miliona evra.

 

Razrešenje Upravi i Nadzornom odboru i imenovanje revizora

Skupština akcionara je Upravu i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav razrešila za poslovnu 2013. godinu. Pored toga je za revizora osiguravajućeg društva, u poslovnoj 2014. godini, imenovana revizorska kuća ERNST & YOUNG revizija.

 

Usklađivanje delatnosti i promena Statuta

Skupština akcionara je izvršila i izmenu i dopunu člana 2. Statuta i to tako da se isti dopuni sa delatnošću reosiguranja i da se adekvatno promeni red nabrajanja delatnosti.

Share on Google+