Jačanje položaja u Sloveniji i očuvanje vodeće pozicije u jugoistočnoj Evropi - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Jačanje položaja u Sloveniji i očuvanje vodeće pozicije u jugoistočnoj Evropi

3. 4. 2015

Triglav Osiguranje Beograd poboljšalo položaj na srpskom tržištu osiguranja

 

Triglav Grupa je u 2014. godini dobrim poslovanjem još podigla nivo finansijske stabilnosti, ojačala vodeći položaj u Sloveniji i sačuvala čvrstu poziciju u jugoistočnoj Evropi. Uspešno poslovanje u osnovnoj delatnosti odražavaju povoljan kombinovani koeficijent (96,3 %) i 13,4-procentna profitabilnost kapitala. Neto dobit Grupe je iznosila čak 85,7 miliona evra, što je 23 % više nego u 2013. godini, dok je bruto fakturisana konsolidovana premija osiguranja pala za 1 % na 888,2 miliona evra. Triglav Osiguranje Beograd je u 2014. godini ostvarilo rast premije osiguranja od 39 % u odnosu na isti period prethodne godine i poboljšalo položaj na tržištu za 0,7 procentnih poena.

 

Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav je, na jučerašnjoj sednici, potvrdio godišnje izveštaje matičnog društva i Triglav Grupe za 2014. godinu i poslovanje Grupe ocenio kao uspešno.

 

Triglav Grupa, jedna od vodećih osiguravajuće - finansijskih ustanova u jugoistočnoj Evropi, je prošle godine uspešno gradila ulogu prvog igrača na tržištima Slovenije, Crne Gore i Makedonije. U Sloveniji je poboljšala svoj tržišni udeo za 0,3 procentna poena na 36,1 %. U Crnoj Gori je njen tržišni udeo iznosio 38,2 %. U Makedoniji, gde Grupa prodaje samo osiguranja imovine, tržišni udeo na tom segmentu tržišta osiguranja je povećan za 0,3 procentna poena i to na 17 %. Grupa je najviše - i to za 0,7 procentnih poena - poboljšala svoju poziciju u Srbiji, gde je krajem trećeg tromesečja 2014. godine njen tržišni udeo iznosio 3,7 %. Isti postotak tržišta zauzela je i u Hrvatskoj, a na celokupnom tržištu Bosne i Hercegovine postigla je tržišni udeo od 7,6 %. Tržišni udeo u Češkoj, gde se ćerka kompanija nalazi u postupku prodaje, iznosio je 0,9 odsto na tržištu osiguranja imovine.

 

Na većini tržišta osiguranja na kojima Triglav Grupa posluje, osim blago pozitivnih signala, nije došlo do bitnih poboljšanja poslovnog ambijenta. Višegodišnja ekonomska i finansijska kriza izmenila je kupovne navike osiguranika i narušila privrednu delatnost. Kvalitet i stepen osiguranja fizičkih i pravnih lica zbog toga se smanjio čak i na relativno dobro razvijenom slovenačkom tržištu, na kojem je Grupa u 2014. godini fakturisala 82,6 % konsolidovane premije osiguranja.

 

Ukupna fakturisana konsolidovana premija osiguranja unutar Grupe je, u 2014. godini, iznosila 888,2 miliona evra, što je za jedan odsto manje nego godinu dana ranije. Na slovenačkom tržištu Triglav Grupa je zabeležila pad fakturisane premije osiguranja od jedan odsto. Do kraja godine fakturisala je premiju u visini od 700 miliona evra. Zavarovalnica Triglav je fakturisala dva odsto manju premiju, dok je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica obim fakturisane premije povećala za tri odsto. Porast premije Grupa je realizovala na srpskom i makedonskom tržištu i na celokupnom tržištu Bosne i Hercegovine. Pad je zabeležen u Hrvatskoj, Crnoj Gori i u Češkoj.

 

Visoka neto dobit i povoljan kombinovani koeficijent

Triglav Grupa je dobro poslovala u osnovnoj delatnosti što pokazuje kombinovani koeficijent osiguranja imovine u vrednosti od 96,3 %. Grupa je sa neto dobiti u visini od 85,7 miliona evra ostvarila 13,4 odstotnu profitabilnost kapitala i poboljšala za 23 % neto poslovni rezultat od prošle godine. Na poslovanje Grupe najviše su uticala dva faktora: još uvek složen poslovni ambijent na većini tržišta osiguranja Grupe i izuzetno povoljne prilike na tržištima kapitala.

 

Visok nivo finansijske stabilnosti i dobre ocene boniteta

Finansijsku stabilnost i dobro poslovanje Triglav Grupe odražavaju i visoke bonitetne ocene »A-», koje su u 2014. godini Grupi dodelile agencije Standard & Poor's i A.M. Best. Bonitetna ocena agencije Standard & Poor's ima stabilnu srednjoročnu prognozu, dok je A.M. Best poboljšala srednjoročnu prognozu sa stabilne na pozitivnu. Na visok nivo finansijske stabilnosti ukazuje i za 17 % viši ukupni kapital kao i za 3 % više tehničke rezerve Grupe u poređenju sa 2013. godinom.

 

Smanjenje likvidiranih šteta

Iznosi likvidiranih šteta u Triglav Grupi u visini od 615,7 miliona evra su bili dva odsto niži nego u 2013. godini. Masovni štetni događaji pogodili su većinu osiguravajućih društava Triglav Grupe i prouzrokovali ukupno 35,7 miliona evra šteta, od toga samo u Sloveniji 27,3 miliona evra šteta. Triglav Grupa je adekvatno reosigurana za takve štete i ima konzervativnu zaštitu u okviru reosiguranja. Masovni događaji na tržištima izvan Slovenije, zbog niskog stepena pokrivenosti osiguranjem, nisu značajno uticali na poslovanje Grupe, ali imaju važan uticaj na kupovnu moć stanovništva na tim tržištima zbog gubitka prihoda i zbog potrebnih ulaganja u obnovu.

 

Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, je izjavio: »Iza nas je godina koju su obeležile povoljne prilike na tržištima kapitala i još uvek složen poslovni ambijent u našoj osnovnoj delatnosti osiguranja. Slovenačka privreda je, doduše, pokazala prve znake oživljavanja, a većina država u jugoistočnoj Evropi skroman ekonomski rast, ali se na tržištima osiguranja osećaju se posledice dugogodišnje ekonomske krize. Dobrim pomakom ocenjujemo činjenicu da smo 2014. godine poboljšali poziciju prve osiguravajuće - finansijske grupacije na slovenačkom tržištu, koje je mala u svetskim razmerama, ali spada u razvijenije. Tržišta osiguranja u Adria regionu spadaju u perspektivna područja sa potencijalom rasta, pa zbog toga jačanje našeg položaja i obima poslovanja na tim tržištima shvatamo kao važno strateško usmerenje. I u budućnosti će Triglav Grupa sprovoditi zacrtanu Strategiju sa akcentom na postizanju što veće profitabilnosti, finansijske stabilnosti i bezbednosti poslovanja. Fokus poslovanja ostaje na osnovnoj osiguravajućoj delatnosti. Na slovenačkom tržištu posebnu pažnju ćemo posvetiti penzionim osiguranjima, dok ćemo na drugim tržištima jugoistočne Evrope tražiti šanse i dosledno sprovoditi aktivnosti za rast i razvoj«.

 

Poboljšali položaj na srpskom tržištu osiguranja

Triglav Osiguranje Beograd je u 2014. godini ostvarilo rast premije osiguranja od 39% u odnosu na isti period prethodne godine. To je uticalo i na povećanje tržišnog udela na srpskom tržištu osiguranja. Učešće bruto troškova poslovanja u ostvarenoj premiji je, u odnosu na godinu pre, sniženo za 15,6 procentnih poena. Visina garantnih rezervi je za 11,83% veća od visine margine solventnosti. Društvo je u prethodnoj godini značajno poboljšalo ažurnost u rešavanju šteta pa je isplata likvidiranih šteta iznosila maksimalnih 100%.

 

»Za Triglav Osiguranje Beograd je 2014. godina bila vrlo uspešna. Fokusiranost na klijenta je ostala naša osnovna vodilja pa su u tom cilju sve naše aktivnosti usmerene na optimiziranje usluge, veću dostupnost, proširenje ponude proizvoda osiguranja sa akcentom na što boljem i efikasnijem zadovoljenju potreba naših osiguranika. Znatni napori su uloženi u poboljšanje postprodajnih usluga što je rezultovalo značajnim povećanjem ažurnosti u rešavanju šteta. Pored usmerenosti ka što boljim rezultatima, bitno nam je napraviti balans između ekonomskih i socijalnih ciljeva, pa društvenu odgovornost ugrađujemo u naš svaki poslovni potez kako bi postala naša jasna etička koordinata. U tom cilju je Društvo dalo podršku brojnim projektima iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja i saniranja šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama sa namerom da doprinese dobrostanju lokalne zajednice u kojoj posluje. U predstojećoj godini ćemo nastaviti da sledimo naša usmerenja uz brižljivo praćenje potreba naših sadašnjih i budućih osiguranika koje ćemo se truditi da u potpunosti zadovoljimo. Uz sve ove aktivnosti, dobar poslovni rezultat ne može izostati« izjavio je generalni direktor Triglav Osiguranja Beograd Dragan Marković.

 

Share on Google+