Upotreba Google mapa - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Upotreba Google mapa

5. 8. 2019

 

Google mape mogu se naći na skoro svakom pametnom telefonu. Ali, da li poznajete sve funkcije ove aplikacije?

Google mape stekle su pravo boravka na bezbroj pametnih telefona, čak i onim sa znakom jabuke. Kako i ne bi kad je veoma koristan alat koji može da vas spasi i u bezizlaznim situacijama. Pogledajmo neke funkcije a onda i cenu za pomoć.

Zlata vredni podaci o saobraćaju

Navođenje je glavna funkcija Google mapa i nema nikakve sumnje da je ovo izuzetno moćna aplikacija, pre svega zbog podataka o saobraćaju u realnom vremenu. Ukoliko tapnete na ikonu za izbor prikazanih slojeva u gornjem desnom uglu prozora sa mapom (stilizovani prikazan jedan kvadrat iznad drugog) i odaberete „Saobraćaj“, videćete puteve obojene u zeleno, narandžasto ili crveno.
 

Kada vas aplikacija navodi duž zadatog puta, podatke koristi automatski tako da će vas obaveštavati o dužim zastojima ili čak i o zatvorenom putu nakon čega će vas preusmeriti na drugi put.
 

Aplikacija Google mape unela je promenu u svaki vid putovanja pošto vas do cilja vodi bez obzira na prevozno sredstvo, čak i ako pešačite.


Prilikom planiranja puta do cilja ne smete da zaboravite na inače donekle skrivene opcije podešavanja vremena početka putovanja. Ako ne navedete vreme, Google ne može u plan puta da uključi podatke o mogućoj upotrebi javnih prevoznih sredstava ukoliko su mu ti podaci poznati. Isto tako ne može da uzme u obzir podatke o toku saobraćaja, očekivanje gužve u određenim periodima dana, odnosno svoje znanje o drugim prilikama povezanim sa vremenom na predviđenom putu koje su aplikaciji poznate.
 

Podešavanje vremena odlaska je inače donekle skrivena opcija i u mnogim slučajevima se previdi. Naći ćete je ispod polja sa ciljem putovanja, a najverovatnije će se prikazati tek kada odaberete javni prevoz umesto automobila. A kada jednom odredite vreme odlaska, biće vidljivo i kada se vratite nazad u aplikaciju.
 

Google mape u toku upotrebe uče i ubrzo mogu da prepoznaju lokaciju doma, posla i drugih mesta koja često pretražujete.
 

Ukoliko je put komplikovaniji, na putu ćete još nekoga pokupiti ili želite da se zaustavite negde izvan predloženog puta, tapnite na ikonu tri tačke pored polja sa početkom puta i odaberite „dodaj pauzu“. Otvoriće se još jedno polje u kojem lokaciju pauze unosite na ustaljen način, isto kao što ste uneli početak i cilj.

Upotreba Google mapa bez pristupa internetu

Prilikom upotrebe usluga ove aplikacije dobro je znati i to da je u toku upotrebe potreban pristup internetu. Sa interneta inače aplikacija preuzima mape, podatke o stanju u saobraćaju i još mnogo toga.
 

Kada znate da su na putu deonice gde nema signala mobilne mreže ili bi prenos mobilnih podataka izbio previše novca iz vašeg džepa, možete da koristite mogućnost prenosa mapa u memoriju telefona.
 

Ovu uslugu naći ćete u glavnom meniju (ikona tri crtice gore levo), gde ćete odabrati mogućnost „mape bez interneta“ a zatim ćete odabrati „izaberite svoju mapu“. Pomeranjem kvadrata na ekranu odaberite oblast i pokrenite prenos. Nakon toga mapa će raditi bez povezivanja na internet, ali u toku navođenja neće biti na raspolaganju podaci o saobraćaju.
 

Ponekad put ume da se oduži, zato dobro dođe opcija „podeli napredak puta“, koja se skriva u donjem delu ekrana ispod podataka o navođenju. Na taj način možete nekome da omogućite da na svom telefonu vidi gde ste i kada ćete stići.

Manje poznate funkcije Google mapa

Na cilju se suočavate sa novim poteškoćama koje Google mape mogu da vam olakšaju.

Pronađite svoj auto

Stigli ste u grad koji ne poznajete, parkirali ste auto na periferiji a zatim ste otišli u obilazak.
 

Na ekranu tapnite na plavi krug koji predstavlja vaš trenutni položaj i odaberite „sačuvaj parking“. Kud god da krenete nakon toga, uvek ćete moći da se vratite do automobila pošto će parking mesto ostati sačuvano dok ne odredite novo.
 

Ako Google mape znaju gde ste ostavili automobil, može do njega i da vas dovede kada završite sa šetnjom po prirodi ili recimo sa sakupljanjem šumskih jagoda.

Podelite svoju lokaciju

U gore spomenutom prozoru možete da odaberete i opciju „deljenje lokacije“, koja dobro dođe kada želite da se nađete sa prijateljima u nepoznatom gradu. Oni će na svojim uređajima moći da vide gde ih čekate.

Lakši obilazak grada

Google mape nisu pogodne samo za navođenje u toku vožnje automobilom već mogu da vas navode i u toku obilazaka stranih gradova.
 

Možete da pešačite ili koristite javni prevoz koji vam usluga nudi i da vas tako vodi ka stanicama. Mape mogu da vas navode i do vozite bicikl.

Pronađite šta vam se dopada

Korisna je još jedna opcija. Pružanje saveta u vezi sa tim koje turističke znamenitosti treba obići, gde popiti kafu i gde vam se isplati otići na ručak. I ako Google usluge koristite već dugo, onda će one znati i vaš ukus u pogledu hrane, kulture i znamenitosti.

Sačuvajte omiljene lokacije

Za kraj, spomenućemo još jednu opciju koja može biti dobrodošla. Na mapi pronađite lokaciju koju biste hteli da obiđete. Danas,sutra ili bilo kad kasnije. Označite je tako što ćete prst malo duže držati na ekranu dok se ne pojavi crvena oznaka. Mesto koje vas zanima zatim imenujte i sačuvajte. Po potrebi možete da ga podelite sa prijateljima. Sačuvane lokacije pronaći ćete u meniju pod „vaša mesta“.

Pogledajte istoriju

Zbog podataka koje Google zna o korisniku, Google mape jesu mnogo više od samog alata za navođenje. Postale su savetnik na koga se sve češće oslanjate. U opciji „vaša vremenska osa“ uvek možete da pogledate gde ste bili, šta ste tamo radili i još mnogo toga.
 

Svaki put kada koristite Google mape, one sačuvaju podatke o putu, znamenitostima koje ste obišli i lokalima. Istorijski podaci su privatni i njima ne mogu da pristupe drugi korisnici.
 

Na vremenskoj osi možete da uredite pojedinačne unose u istoriji lokacija, da izbrišete podatke za određene vremenske periode ili da izbrišete sve podatke o istoriji lokacija. Podaci su na raspolaganju u aplikaciji za pametne telefone kao i u prozoru internet pretraživača, ukoliko želite da ih pregledate na personalnom računaru.
 

Nakon višegodišnjeg beleženja podataka o lokacijama i ako iole volite da putujete, pogled na mapu sa podacima o tome gde ste sve bili može da bude vrlo impozantan.

Zarad komfora odričemo se dela privatnosti

Google usluga je bolja od ostalih te vrste jer sve vreme prati šta radite. Kuda ste išli, gde ste se zadržali duže vreme i kakve su vaše dnevne rutine. Usluga vas upoznaje kako bi mogla da vam pruži što bolje savete. Ali Google prikupljene podatke ne koristi samo za to.
 

Podaci o dnevnim migracijama i životnom stilu pojedinaca imaju visoku komercijalnu vrednost. 
 

Google analizira podatke kako bi mogao da prikazuje prilagođene oglase i da ih prodaje kompanijama kojima su potrebni iz ovog ili onog razloga. Zarad bezbednosti i komfora žrtvujete delić privatnosti. To je cena upotrebe usluge i ako na nju ne želite da pristanete, imate samo jednu mogućnost. Ne koristite je.

 

Share on Google+