Saveti za bezbednu vuču prikolice - Triglav Osiguranje a.d.o.

Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Saveti za bezbednu vuču prikolice

5. 8. 2019

 

Kombinacija automobila i kuće na točkovima daje istraživanju još više slobode pošto, nakon što je prikolica postavljena na mesto boravka, porodica i dalje ostaje mobilna zahvaljujući automobilu – bazni logor stoji, a autom je moguće ići na kraće i duže izlete. Mnoge strah od vuče prikolice odvraća od misli da kuću na točkovima vuku sa sobom po svetu. Ali modernim prikolicama za odmor može se mnogo lakše upravljati nego ranije, a vozaču je od velike pomoći i tehnologija za bezbedniju vožnju. Pogledajmo kako se latiti bezbedne vuče prikolice.
 

Automobili za vuču prikolica – karavani i terenci – često imaju ugrađenu pozadinsku kameru sa prilagođenom grafikom za usmeravanje i priključivanje prikolice. Neki imaju još i upozorenje pre vertikalnog preopterećenja vučne kuke.

 

Ako nemate pomoć moderne tehnologije, za bezbedno i udobno prikačinjanje  dobrodošao je pomoćnik koji će vas usmeravati do kuke.

 

Prilikom prikačinjanja na nizbrdici ne zaboravite na dodatnu bezbednost: pored ručne kočnice takođe i klinovi pod točkove. Vodite računa o pravilnom podešavanju električnog priključka, bezbednosne sajle i potpornog točka.

 

Ne zaboravite da proverite ispravan rad svetlosnih tela – pokazivača pravca, pozicije, kočnice i svetla za vožnju unazad.

 

Kod prikolica koje prelaze širinu auta, podesite još i dodatne retrovizore.

Pre vožnje sa prikolicom

Pre nego što krenete, obavezno proverite:

 • da li je teret pravilno natovaren i obezbeđen,
 • da li je mehanizam spojnice za kačenje na prikolici u ispravnom položaju,
 • da li je pravilno pričvršćena sigurnosna petlja (pletenica ili lanac) za slučaj iznenadnog otvaranja,
 • da li je kuka na vozilu pravilno nameštena,
 • da li su uključeni svi električni spojni elementi i da li rade svetlosni uređaji na prikolici,
 • Proverite još i stanje i rad naletne kočnice.

Isto tako:

 • Zatvorite sve prozore – na bokovima i na krovu,
 • podignite potporne nogice,
 • ispraznite posude za pijaću i otpadnu vodu,
 • zatvorite frižider i pričvrstite ormariće kako prilikom dolaska na cilj unutrašnjost ne bi izgledala kao da je neko provalio unutra.Šteta može da bude velika.

 

Pre nego što krenete na put, proverite šta je sa osiguranjem prikolice dok ste na putu sa njom i kada stoji u kampu.

Saveti za bezbednu vuču prikolice

Za bezbednu vuču prikolice za odmor ključne mere jesu: prilagođena brzina, još više predviđanja, svest o većoj dužini, širini i visini kao i dužem zaustavnom putu. Kod prikolica za odmor sa velikim površinama pri vožnji obratite pažnju i na bočni vetar koji može da prouzrokuje nestabilnosti.

 

Zabranu vožnje zbog vetra uzmite za ozbiljno i ne rizikujte, inače kuća na točkovima može vrlo brzo da završi na krovu.

 

 • Oprezno prilikom zaobilaženja na auto-putevima da vas ne iznenadi efekat bočnog vetra.

 

Uzmite u obzir i veću dužinu da ne bi ponestalo prostora za prikolicu. Isto važi i prilikom vožnje u gradovima gde morate da pazite na bicikliste i pešake kako ih ne biste isekli ili povredili prikolicom.

Zaustavljanje i okretanje je sporije.

Dodatni kilogrami prikačene prikolice menjanju vozne karakteristike automobila, produžavaju zaustavni put i utiču na performanse vozila. Zbog toga za uključivanje na put uzmite više rezerve pošto nećete moći tako odlučno da ubrzate.

 

 • Oprez zahtevaju dugi i strmi spustovi.

Na njima se prilikom kočenja pomognite motorom da ne biste zagrejali kočnice na autu i prikolici.

 

 • Razmislite o tome gde ćete se okretati i zaustavljati.

Porast dužine i širine zahteva dodatno razmišljanje o okretanjima i adekvatnim mestima za parking što vozači koji ne voze često prikolice mogu brzo da zaborave. To je utoliko važnije kod dužih puteva i u nepoznatoj sredini stranih mesta. Ako sa prikolicom usred najveće gužve greškom uđete u jednosmernu ulicu, stres može da bude prilično velik. Već i nekih deset metara vožnje unazad sa prikolicom za neiskusne vozače biće veliki izazov. U tom slučaju otkačinjanje i ručno okretanje  može biti rešenje u slučaju nužde, ako prikolica nije prevelika i preteška i ako je sa vama još neki saputnik.

Pravilno smirite prikolicu.

Prilikom njihanja odnosno gubitka stabilnosti smera prikolice vozači prave najveću grešku kada umesto da pritisnu kočnicu oni daju gas kako bi smirili prikolicu. Ubrzaju u nadi da će se prikolica poravnati i smiriti. Dodavanje gasa znači još veću opasnost za prevrtanje auta i prikolice.

 

Ako prikolica počne da se zanosi, morate što pre da kočite kako biste aktivirali naletnu kočnicu. Tako prikolica kreće da koči i brže se smiri.

 

 • Može da pomogne i moderna tehnologija.

Vuča prikolice biće još bezbednija ako budete izabrali automobil koji ima sistem za elektronski nadzor stabilnosti ESC proširen i nadzorom priključnog vozila. Tako će auto automatski prilagoditi postupke kočenja kako bi se prikolica stabilizovala.

 

Ako mnogo putujete sa većom i težom prikolicom, smisleno je kupiti i auto koji je prilagođen vuči, što znači fabrički ugrađena kuka i dodatne aktivni bezbednosni sistemi. Takav automobil po pravilu ima ugrađene i moćnije kočnice, jače kvačilo, ili prilagođen automatski menjač i sistem za hlađenje. Preporučuje se zadnji pogon, odnosno pogon sva četiri točka.

Vožnja unazad sa prikolicom

Prilikom vožnje unazad sa prikolicom utoliko je važnije da gledate nazad pomoću retrovizora a ne samo preko ramena, pošto ćete tako imate suštinski bolji osećaj i nadzor. Vozač je tako precizniji.

 

Volan morate da vrtite drugačije: najpre u suprotnom smeru okretanja prikolice a tek onda u smeru vožnje unazad. Brzina vožnje unazad trebalo bi da bude što niža da biste imali dovoljno vremena za okretanje volana.

 

Vežba čini majstora, zato vožnju unazad uvežbajte na širokom praznom parkingu.

Pored već spomenutog sistema ESC sa proširenim nadzorom stabilnosti priključnih vozila odličnu tehnološku pomoć nudi i aktivni asistent za vožnju prikolice unazad. Ovo značajno utiče na vozačevu sigurnost, smanjuje stres i povećava udobnost i bezbednost.

 

Vozač u vozilu podešava smer vožnje unazad, a onda auto sam okreće volan – vozač samo nadgleda brzinu i okolnosti u sredini.

Šta o vožnji sa prikolicom kaže zakon?

Brzina vožnje

Na našim putevima brzina vožnje ograničena je na:

 

 • 100 km/h – (auto-put): za motorna vozila sa najvećom dozvoljenom masom do zaključno sa 3,5 t, koja vuku priključna vozila.

 

 • 80 km/h – (auto-put i magistralni putevi) za motorna vozila sa najvećom dozvoljenom masom iznad 3,5 t i za takva vozila koja vuku laku prikolicu ili kamp-prikolicu.

Kakvu prikolicu sme da vuče vozač?

Vuča prikolice je precizno definisana u vozačkoj dozvoli i u potvrdi o tehničkoj usklađenosti odnosno „homologacionoj kartici“ vozila. U vozačkoj dozvoli proverite kakvu prikolicu s obzirom na položene kategorije uopšte možete da vučete, a u homologacionoj kartici kakvi su zapravo vučni kapaciteti vozila –

najveća dozvoljena težina prikolice sa kočnicom (prikolica opremljena naletnom kočnicom) ili bez kočnice.

 

U načelu važi:

B kategorija: Zavuču lakog priključnog vozila najveće dozvoljene mase do 750 kg ili priključnog vozila koje nije laka prikolica, ako najveća dozvoljena masa vučnog vozila ne prelazi 3.500 kg i takva grupa vozila ne zalazi u pravila o homologaciji vozila.

 

B kategorija sa kodom 96 (dodatno praktično osposobljavanje – devet sati u auto-školi i ispitna vožnja):  Za vuču priključnog vozila koje nije laka prikolica čija najveća dozvoljena masa zajedno sa vučnim vozilom prelazi 3.500 kg, a ne prelazi 4.250 kg. U ovu grupu često spadaju vozači terenaca sa većom nosivošću.

 

BE kategorija (teorijski i praktični deo ispita sa najmanje 21 časom vožnje): Za vozače koji voze vučno i priključno vozilo čija najveća ukupna masa prelazi  4.250 kg, a ne prelazi 7.000 kg.

 

Sada vladate bezbednom vučom prikolice, a šta sa prikolicom kada se jednom postavi u kampu? Provjerite u našem članku.

 

 Članak izražava stanovišta autora a ne nužno i stanovišta Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

 

 

 

Share on Google+