Prava cijena renoviranja kupaonice

6. 11. 2017

Karmen Mlinar o svojem iskustvu renoviranja kupaonice

 

„Nacrt je bio gotov, troškovi poznati. Lako smo mogli zamisliti gdje idu armature, pločice i druga oprema. Renoviranje kupaonice moglo je početi. Ali onda je sve išlo malo drugačije“, Karmen Mlinar opisuje svoje trotjedno iskustvo kad je unatoč dobro osmišljenom planu mnogo toga pošlo po zlu. Kako u tim slučajevima može pomoći osiguranje?

 

Dobar plan je ključan…

Prije nekoliko godina kad smo renovirali kuću čvrsto sam odlučila da želim imati najmanje pet godina mira od „štemanja“ u kući. Ali nedavno smo ponovo završili s renoviranjem. Bakine kupaonice.

 

Baka je sa svojih 87 godina još u snazi, ali ne može više uskočiti u kadu i izaći iz nje kao nekad. Zato njezina kupaonica već dulje vrijeme nije bila primjerena. Istodobno su nakon pedeset godina i instalacije i armature trebale obnovu.

 

Zato smo se unatoč čvrstoj odluci prihvatili posla. Dobili smo nacrt kupaonice i u njemu su već bile ubačene armature, pločice i ostala oprema. Tako smo zaista mogli vrlo dobro zamisliti novu kupaonicu. Osim toga, dobili smo i detaljan izračun koliko ćemo pločica trebati i koliko će nas projekt koštati.

 

Renoviranje počinje, ali ne ide po planu

Prvi problem pojavio se kad nam se majstor kojeg su nam preporučili uopće nije pojavio. Potražili smo drugoga i renoviranje je moglo stvarno početi.

 

Tko god ima iskustva s takvim poslom ne treba objašnjenje kako je tijekom radova izgledala naša kuća.

 

Savjetujem da se pripremite na višetjednu buku, svinjac, smrad i trpljenje.

 

I ako vam kažu da će radovi trajati deset dana, očekujte da će se svejedno nešto oduljiti. Čak i ako će sve teći bez problema.

 

„Što nam je to trebalo“, često smo se pitali u ta gotovo tri tjedna. Naime, kupaonicu su „izštemali“ do gola. U međuvremenu su majstori uspjeli napraviti i ogromnu rupu u zidu i stropu gornje kupaonice. Po cijeloj kući bio je grozan svinjac.

 

Kraj dobar, sve dobro

 

Unatoč problemima i lošem raspoloženju, na kraju smo dobili prekrasnu upotrebljivu kupaonicu kojom će se baka moći služiti bez problema. Sada umjesto kade ima kupaonicu s tušem koji nema prag i po njemu se ne može poskliznuti. I armature su kvalitetnije i pričvršćene u zid, tako da je čišćenje ispod njih jednostavno.

 

Budući da je tako „kul“ sada je rado upotrebljavaju i drugi članovi obitelji. A ja već razmišljam o renoviranju naše gornje kupaonice. Voljela bih imati saunu.

 

Ali mislim da će proći još nekoliko godina prije nego što se zaista prihvatimo nekog novog projekta. Najprije zbog novca koji se ponovo mora prikupiti, ali i zbog frustracija koje takve obnove barem na određeno vrijeme uzrokuju.

 

Još uvijek nisam prežalila što je električaru koji je priključivao podno grijanje pregorio osigurač te se prilikom strujnog udara pokvario hladnjak. Da više ne radi, otkrili smo tri dana prekasno, kad je iz zamrzivača već curila voda.

 

Kako može pomoći osiguranje?

Vjerujemo da se mnogi prepoznajete u dijelovima priče Karmen Mlinar. Neki od vas možda se upravo sada pripremaju na renovaciju, zato smo s vama podijelili njezino osobno iskustvo. Također želimo objasniti kako u takvim slučajevima može pomoći osiguranje.

 

Savjetujemo vam da prije izbora izvođača i početka radova provjerite ima li odabrani ponuđač sklopljeno odgovarajuće osiguranje.

 

Izvođač građevinskih radova mora imati sklopljeno osiguranje od odgovornosti. U njega treba biti uključeno i pokriće štete koju može uzrokovati na postojećim objektima, odnosno kapacitetima na kojima radi i na svim drugim kapacitetima koji se nalaze bliže od pet metara.

 

Takvo osiguranje pokriva štete koje izvođač uzrokuje naručitelju radova, ali i trećim osobama koji nemaju veze s projektom.

 

Takvim osiguranjem šteta koju bi majstor prouzročio bila bi vama kao naručitelju ili vašem susjedu pokrivena po osnovi njegova ugovora o osiguranju. To vrijedi i ako prouzroči štetu na vašim ili susjedovim instalacijama ili hladnjaku.

 

Potrebno je napomenuti da šteta mora nastati prije nego majstor završi posao. Tako se nedvojbeno zna da je riječ o odgovornosti izvođača građevinskih radova.

 

Ako kupaonicu renovirate sami, štetu koju biste u tom slučaju prouzročili susjedu pokrilo bi vaše osiguranje od odgovornosti. To je uključeno u Triglav Paketnom osiguranju imovine. Štete koje prouzročite sami sebi nećemo moći priznati. 

 

Kao vlasnik stana odnosno stambene zgrade prilikom sklapanja Paketnog osiguranja imovine pokriće možete proširiti na dodatno osiguranje od neizravnog udara munje. U tom slučaju naknadu štete od osiguratelja, ako vam izvođač ošteti hladnjak, možete naplatiti i po svojoj polici. Osiguratelj u tom slučaju može zahtijevati naknadu od prouzročitelja štete, tj. od izvođača radova.


Naše ostale savjete možete pročitati ovdje.

Podijeli na:
Share on Google+