Početak u znaku rasta premije i profitabilnog poslovanja

19. 5. 2017

Triglav osiguranje Zagreb je u prvom kvartalu 2017 ojačalo položaj na hrvatskom tržištu

 

Triglav grupa je u prva tri mjeseca ove godine dobro poslovala u skladu sa strateškim ciljevima. Neto dobit Grupe je iznosila 22,3 milijuna eura. Fakturirana konsolidirana bruto premija osiguranja i suosiguranja iznosila je 281 milijun eura, što je 8 % više nego u istom periodu prošle godine. Rast premije je ostvaren na svih sedam osiguravajućih tržišta Grupe i na svim poslovnim segmentima osiguravajuće djelatnosti Grupe, kao i na području životnih osiguranja i to za čak 10 %. Kombinirani kvocijent je povoljan i niži od svoje ciljne dugoročne strateške prosječne vrijednosti. Triglav osiguranje Zagreb je u prvom kvartalu godine postiglo 11-posotni rast bruto zaračunate osigurateljne premije (obračunato u eurima) i s ojačanim tržišnim udjelom u odnosu na isto razdoblje prošle godine zadržao 8. mjesto među osiguravateljima u Hrvatskoj.

 

Profitabilnost. Poslovni rezultati u prvom tromjesečju ove godine su dobri. Neto dobit Triglav grupe iznosi 22,3 milijuna eura (lani u istom periodu 22,6 milijuna), dobit prije oporezivanja iznosi 25,5 milijuna (u usporedbi s lani kad je iznosila 28,2 milijuna).

 

Rast premija na svim tržištima i na sva tri segmenta osiguranja. Fakturirana konsolidirana premija osiguranja i suosiguranja iznosi 281 milijun eura, što je za 22 milijuna odnosno za 8 % više no u istom periodu lani. Rast premije osiguranja ostvaren je na svim poslovnim segmentima osiguravajuće djelatnosti Triglav grupe. U najvećem segmentu, u neživotnim osiguranjima, premija se povećala za 8 %, u segmentu zdravstvenih osiguranja za 13 %. Ove je godine zabilježen i poboljšani trend kod premija životnih osiguranja i ostvaren je rast od čak 10 %. Dobar rezultat posljedica je uspješnog zadržavanja sredstava iz polica doživljenja i viših uplata premije.

 

Rast premija ostvaren je na svih sedam osiguravajućih tržišta Grupe. U Sloveniji je Zavarovalnica Triglav fakturirala za 8 % više premije nego protekle godine u istom periodu, a druge dvije osiguravajuće kuće Triglav, Zdravstvena zavarovalnica i Skupna pokojninska družba, ostvarile su rast premija od 13 % odnosno od 1 %. Prosječni rast premija na tržištima izvan Slovenije iznosio je 15 %. Najveći rast od 38 % ostvaren je na srpskom tržištu.

 

Štetni događaji, povoljan kombinirani kvocijent. Masovnih štetnih događaja u prvom tromjesečju nije bilo. Bruto iznosi šteta viši su za 3 %, ali oni su posljedica povećanja samog portfelja i učestalosti šteta. Zbog povećanog kvocijenta šteta povećan je i kombinirani kvocijent te iznosi 92,7 %. Vrijednost u toj visini je povoljna i niža od njegove ciljne dugoročne strateške prosječne vrijednosti.

 

Utjecaj kamatnih stopa na prinose od financijskih ulaganja. I ove godine financijska tržišta ostaju u situaciji niskih odnosno nultih kamatnih stopa i visoke volatilnosti tečaja dionica. Kratkoročno se ne očekuje vidljivo poboljšanje prilika. Tromjesečni rezultati pokazuju više vrijednosti prinosa od financijskih ulaganja Triglav grupe no lani, što je posljedica prvenstveno jednokratnih događaja evidentiranih u prošloj godini. Grupa ove godine i dalje zadržava glavne smjernice svoje dosadašnje investicijske politike. Njezin portfelj u prevladavajućoj mjeri čine prvorazredne državne obveznice, a Grupa u okviru investicijske politike provodi određena prilagođavanja udjela pojedinih ulaganja u portfelju.

 

Financijska snaga i stabilnost. U odnosu na kraj godine 2016. kapital Grupe se povećao za 2 % na 759,6 milijuna eura, dok su se tehničke rezerve povećale za 3 % na 2.740,6 milijuna eura. Nivo kapitala u odnosu na postavljena strateška usmjerenja na odgovarajući način prelazi određeni nivo preuzetih rizika. Detalji o financijskom poslovanju, solventnosti i adekvatnosti kapitala Grupe krajem 2016. godine biće vidljivi u novoj formi izvještaja, koju određuje zakonodavstvo na sektoru Solventnosti II. Izvještaj o Grupi biće objavljen u zakonskom roku do 1. srpnja ove godine.  

 

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: »S novom strategijom pretvaramo se u grupu koja razvija nove načine poslovanja koji su temelj našeg odgovornog dugoročnog razvoja, a ujedno poslujemo profitabilno i sigurno. U centar svih aktivnosti još izrazitije postavljamo svoje klijente i njihove potrebe. S poslovanjem u prvom tromjesečju smo zadovoljni. Grupa je u usporedbi s istim periodom lani povećala svoj portfelj, privukla nove klijente, proširila obujam osiguranosti kod postojećih klijenata i ostvarila dobre poslovne rezultate. Uzimajući u obzir predviđene prilike poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da će ovogodišnja dobit Triglav grupe prije oporezivanja biti ostvarena u planiranom rasponu između 70 i 80 milijuna eura.«

 

Triglav osiguranje Zagreb nastavilo je premijski rast i u prvom kvartalu 2017. godine te je ukupna premija Društva veća za 11 % (obračunano u eurima), odnosno 10 milijuna kuna (16,1 milijun EUR) u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini. Istovremeno ukupno je hrvatsko tržište osiguranja poraslo tek za 2,2 %. Prodajni rezultati odrazili su se i na tržišni udio, koji je u navedenom razdoblju porastao s 4,36 % na 4,68 %. Uz osiguranje motornih vozila, koja još uvijek predstavlja najveći udio premije Triglav Grupe na tržištima izvan Slovenije, među kćerinskim društvima najveći rast postignulo je upravo Triglav osiguranje Zagreb koje je povećalo premiju za 12 % (izračunato u eurima). Društvo Triglav osiguranje Zagreb doseglo je i visok rast u području zdravstvenog osiguranja.

 

»U prvom kvartalu 2017. godine ostvarili smo značajni premijski rast, te rastemo brže od tržišta već treću godinu za redom. Istovremeno nastavili smo s racionalizacijom troškova i povećali produktivnost što se odražava na poslovni rezultat. Ova je godina važna za nas – paletu proizvoda proširili smo na zdravstvena osiguranja, tako da sada osiguranicima možemo ponuditi najširi opseg usluga. To je pravi način da obilježimo 50 godina poslovanja na hrvatskom tržištu.«, izjavio je Marin Matijaca, predsjednik Uprave Triglav osiguranja Zagreb.

 

Podijeli na:
Share on Google+